Zorica Zaeva u përgjua për 285 ditë dhe disa gazetarë u “shënjestruan” për më shumë se 1,500 ditë

70

Prokurorja Lence Ristoska në fjalën e saj përmbyllëse për çështjen “Shënjestra dhe Kalaja”, tha se ekzistojnë tre kategori viktimash të përgjimeve masive të paligjshme në UBK.

  • Ekzistojnë tre kategori të personave të dëmtuar, disa ishin shënjestra, disa ishin bashkëbisedues të caqeve, dhe disa ishin me urdhër të gjykatës, por u monitoruan jashtë ligjit, tha prokurori Ristoska.

Ajo lexoi për secilën nga viktimat sa ditë ai ishte përgjuar, kështu që për shembull gruaja e Kryeministrit Zoran Zaev, Zorica Zaeva, u përgjua për 285 ditë, gazetarja Olivera Trajkovska u përgjua në tre telefona për 400, 638 dhe 1,589 ditë. Gazetari Vasko Popetreski u “shënjestrua” për 954, 222 dhe 1,588 ditë, në tre telefona.

Redaktorja e së përjavshmes “Fokus”, Jadranka Kostova, u përgjua në mënyrë të paligjshme për 401 dhe 315 ditë në dy telefona, Goran Mihajlovski 362 ditë, Mladen Chadikovski 471 ditë, Fatmir Besimi 1,422, Hari Kostov 746 ditë.

Organizatori i përgjimit të paligjshëm në UBK ishte drejtori i atëhershëm Sasho Mijalkov. Ne nuk presim që ai të pranojë se ai e organizoi grupin, sepse ai u përpoq të fshihte gjurmët gjatë gjithë kohës.

Kjo u theksua nga prokurori Trajche Pelivanov në fjalën përmbyllëse për çështjen “Caku dhe Kalaja”.

  • Mbrojtja e Mijalkov po lëvizte në drejtim që përgjimi i paligjshëm ishte bërë nga një palë e tretë, duke cituar një raport nga një kompani izraelite. Nga ana tjetër, eksperti e hodhi poshtë plotësisht këtë raport, tha prokurori Pelivanov.

Ai shtoi se të gjitha provat materiale dhe verbale tregojnë se marrja masive e paligjshme e komunikimeve ishte planifikuar dhe kryer nga shoqata kriminale e krijuar nga Mijalkov.

Prokurori sqaroi se dëshmitari Zvonko Kostovski ishte gjithashtu pjesë e grupit që mori pjesë në përgjimin e paligjshëm, por për shkak të kontributit të tij në hetim, ai u shpall dëshmitar bashkëpunëtor.

  • Zvonko Kostovski nuk e bëri përgjimin vetëm, siç dëshironte dikush të impononte. Ai kurrë nuk shënoi pisha ose lëshoi ​​urdhra përgjimi, tha Pelivanov.

Sipas aktakuzës, përmes tre sistemeve për përgjimin e komunikimeve në UBK, në periudhën nga viti 2008 deri në 2015, 4,286 numra telefoni janë monitoruar në mënyrë të paligjshme për të cilat nuk janë lëshuar fare urdhëresa gjyqësore.

Komunikimi u monitorua para se të lëshoheshin dhe pas skadimit të vlefshmërisë së urdhrave të gjykatës në 1,541 numra ose gjithsej 5,827 numra telefoni. Mbi 20 mijë qytetarë u përgjuan.

burimi: Fokus.mk