Zaevi: Anëtarësimi në NATO është kontributi më i madh për sigurinë dhe stabilitetin tonë

30

Nëse më duhet të përshkruaj sot me një fjalë ngjarjen me të cilën ne festojmë anëtarësimin e Maqedonisë të Veriut në NATO – atëherë kjo fjalë është sukses. Ne patëm sukses sepse anëtarësimi në NATO është kontributi më i madh për sigurinë dhe stabilitetin tonë. Kjo është garancia më e fortë për mbrojtjen e integritetit territorial dhe sovranitetit të Republikës së Maqedonisë të Veriut.

Kjo u theksua nga kryeministri Zoran Zaev në fjalimin e tij sot në kremtimin solemn të një viti të anëtarësimit të plotë të Maqedonisë të Veriut në NATO, si vendi i 30-të aleat.

Ai shtoi se një vit më parë ne arritëm një nga qëllimet më të rëndësishme strategjike për vendin e vendosur në themelet e pavarësisë sonë dhe të miratuar me vendim unanim të Kuvendit në vitin 1993.

Sot, anëtarësimi në NATO, theksoi Zaev, është shprehje e vendimit tonë mbartartiak, të gjerë, shumicë, kombëtar, multietnik dhe shtetëror se rruga përpara është rruga e demokracisë, mbrojtjes dhe sigurisë.

“Ne jemi ulur në tryezë së bashku me vendet më të mëdha dhe më të zhvilluara në botë. Ne jemi një pjesë e barabartë e kësaj familje të madhe të demokracive të zhvilluara. Së bashku me ta, ne japim kontributin tonë për paqen dhe sigurinë në botë. Ne po marrim pjesë në mënyrë aktive në misionet e NATO-s, disa prej të cilave synojnë ruajtjen e paqes dhe stabilitetit dhe disa të tjera në zhvillimin e kapaciteteve dhe institucioneve lokale për ruajtjen e paqes, sigurisë dhe zhvillimit të qëndrueshëm demokratik”, tha ai.

Që nga viti i kaluar ne po marrim pjesë në misionin e KFOR-it në Kosovë, dhe nga ky vit, njoftoi kryeministri Zaev, ne do të rrisim pjesëmarrjen tonë, sepse, sipas tij, për ne është me rëndësi parësore që lagjja jonë të jetë e qetë dhe e qëndrueshme.

Siç theksoi ai, anëtarësimi në NATO është motiv shtesë për forcimin e kohezionit shoqëror në Maqedoninë e Veriut dhe shërben për të forcuar qëndrueshmërinë e demokracisë sonë. NATO, nënvizoi ai, është gjithashtu fuqia jonë e bashkuar botërore brenda së cilës ne merremi me armikun e rrezikshëm global, pra keqinformimin dhe manipulimin.

Kur bëhet fjalë për mbrojtjen dhe sigurinë, tha kryeministri Zaev, ne nuk jemi më temë në rendin e ditës, por tani marrim pjesë në krijimin e agjendës, diskutojmë të gjitha çështjet dhe marrim vendime së bashku me aleatët e tjerë të NATO-s.

Kryeministri vlerësoi se është një përfitim i madh nga suksesi ynë me anëtarësimin në NATO dhe se suksesi shprehet më qartë, siç tha ai, në faktin se si anëtare e Aleancës, Maqedonia e Veriut sot, së bashku me të gjithë aleatët e tjerë, merr pjesë në vizatimin strategjik të vizionit për NATO-n në 10 vitet e ardhshme.

“Ne po marrim pjesë në procesin “NATO 2030” në të cilin të gjithë 30 aleatët së bashku ranë dakord si përparësi për të ruajtur vazhdimësinë e aleancës më të fortë ushtarake në botë”, tha Zaev.

Ai tha se zëri i Aleancës është më i fuqishëm kur jemi të bashkuar rreth përparësisë së tretë të NATO 2030, e cila është të marrim një qasje më thelbësore globale kur bëhet fjalë për sfida me ndikime globale të tilla si terrorizmi, kërcënimet kibernetike dhe sulmet dezinformuese.

Sipas tij, solidariteti i aleancës u pa nga të gjithë anëtarët në pandemin globale, kur ne ndihmuam njëri-tjetrin me mjetet themelore të mbrojtjes për të kapërcyer valën fillestare të krizës.
Duke iu referuar fillimeve, Zaev kujtoi se orientimi ynë pro-atlantik ka rrënjë të thella dhe theksoi se anëtarësimi në NATO nuk ishte vetëm prestigj politik për ne, por mbi të gjitha një njohje e vlerave demokratike, e mbështetur nga qytetarët e vendit tonë.

Sot, kur festojmë një vit të anëtarësimit në NATO, si anëtari i 30-të dhe kur këtë vit të 2021 shënojmë 30 vjet shtet të pavarur, tha Zaev, me krenari mund të konkludojmë se ëndrra e shumë brezave është përmbushur./TV21