Pendarovski: Rruga për në NATO ishte e gjatë dhe e vështirë, por ne nuk u dorëzuam

25

Pikërisht një vit më parë ne u bëmë anëtare e plotë e Aleancës së Atlantikut të Veriut. Rruga për në anëtarësim ishte e gjatë dhe e vështirë, ne pritëm 20 vjet më së shumti prej të gjithë kandidatëve në historinë e organizatës, por përkundër të gjitha vonesave nuk u dorëzuam sepse ishte dhe mbetet qëllimi ynë kryesor strategjik që nga pavarësia deri më sot, tha presidenti Stevo Pendarovski në ceremoninë qendrore të shënimit të përvjetorit të parë të anëtarësimit të Maqedonisë të Veriut në NATO në kazermën e “Ilindenit” në Shkup.

“Me këtë, ne përfunduam përpjekjet e disa përbërjeve parlamentare dhe qeverive dhe materializuam mbështetjen që na ishte dhënë vazhdimisht nga shumica dërrmuese e qytetarëve maqedonas. Para anëtarësimit, ne ndamë vlerat dhe parimet e aleancës, zbatuam reformat e mbrojtjes, kontrolluam njëri-tjetrin në stërvitje të përbashkëta ushtarake, morëm pjesë në misione paqeruajtëse të rrezikshme dhe kështu kontribuam në mënyrë aktive në sigurinë tonë dhe të përbashkët”, tha Pendarovski.

Ai theksoi se ne ishim të vetëdijshëm se anëtarësimi në NATO nuk është garanci se nuk do të përballemi më me sfida, sepse ato janë të pashmangshme për çdo vend në botë, por anëtarësimi është garanci se kur të përballemi nuk do të jemi vetëm dhe se gatishmëria jonë për të rezistuar dhe mbrojtja do të shumëfishohet.

“Viti ynë i parë i anëtarësimit e konfirmoi atë. Pandemia që filloi si krizë shëndetësore shpejt u shndërrua në krizë ekonomike, sociale dhe mjedisore. Ne dhe bota kemi pësuar dëme të paçmueshme njerëzore dhe dëme të mëdha materiale. Ende shumë herët për të parë të gjitha pasojat afatgjata të këtij aksidenti. Por një gjë është e qartë. E gjithë bota jeton në një epokë të paparashikueshmërisë së jashtëzakonshme”, tha Pendarovski.

Ai shtoi se në botën e sotme, jo vetëm numri dhe intensiteti po ndryshojnë, por edhe natyra e rreziqeve të sigurisë dhe kërcënimeve hibride që janë shumë komplekse për t’u menaxhuar edhe për vendet më të fuqishme, dhe këtu vijnë nga përfitimet e anëtarësimit në NATO.