Spasovski/ Që nesër do të marrim masa, kushdo që nuk është në vetëizolim të çohet në qendrat e karantinës

707

Kryeministri Oliver Spasovski, sonte në emisionin “Vin –Vin” në TV Telma, njoftoi se me siguri që nesër do të merren masa për të transferuar automatikisht këdo që nuk respekton urdhrin në izolimin në shtëpi, në qendrat e karantinës dhe përsëri u bëri thirrje qytetarëve që të respektojnë masat e marra.

“Kemi dy lloje të vetëizolimit – me vendim për mbikëqyrje shëndetësore atyre personave që janë drejtpërdrejt në kontakt me një person me koronavirus, të cilët vizitohen nga shërbimet patrulluese. Ka disa raste kur vendimi për izolim nuk respektohet dhe ndaj tyre tashmë janë shqiptuar gjoba. Ende nuk ka burg. Dhe njerëzit që kthehen nga vendet e rrezikut të mesëm dhe të lartë janë duke nënshkruar një deklaratë se ata do t’i përmbahen vetëizolimit të tyre. Me siguri nesër do të vendosim që ata që nuk do të jenë në vetëizolim, por që duhet të jenë, gjatë verifikimit, do të dërgohen në qendrat e izolimit. Prandaj apeloj që ajo që duhet të respektohet, të respektohet “,  tha Spasovski.

Ai konfirmoi gjithashtu se kapacitetet e policisë dhe të ushtrisë tani me gjendjen e jashtëzakonshme janë plotësisht në funskion dhe në bazë të kësaj po përgatitet një plan edhe për ushtrinë edhe për policinë.

Si pjesë e masave për të parandaluar përhapjen e virusit, Spasovski njoftoi gjithashtu se Vodno që nesër do të jetë e mbyllur për qytetarët nga ora 18 deri në orën pas 6 të mëngjesit për të parandaluar grumbullimin e qytetarëve dhe shtoi se do të hetohet informacioni për marrjen me qira të shtëpive në disa në disa lagje të qytetit si dhe kontratave për dhënien me qira.

Theksoi që autoshkollat të mos mbajnl as trajnime dhe as provime  ndërsa supermarketet dhe farmacitë të kenë një skuadër kontrolli që do të lejonte njerëzit të hynin në këto objekte, dy metra larg nga njerëzit që ndodhen brenda.

Spasovski përsëriti se qeveria duhej të merrte vendimin më të vështirë për gjednje të jashtëzakonshme dhe kjo është hera e parë që nga pavarësia e vendit dhe, siç tha ai, është një përgjegjësi absolutisht e madhe.

“ Ne me të vërtetë duhet të jemi shumë të përgjegjshëm. Ne duhet ta tregojmë këtë me hapa konkretë në veprim. Të gjitha institucionet funksionojnë siç duhet me njëri-tjetrin. Kjo ishte edhe para dhe tani pasi u shpall gjendja e jashtëzakonshme. Duhet të tregohet unitet, një shkallë e lartë e përgjegjësisë”, tha kryeministri.

Lidhur me shtyrjen e zgjedhjeve, Spasovski theksoi se gjendja e jashtëzakonshme mundëson miratimin e rregulloreve dhe analizave të shpejta dhe efektive ligjore dhe po bëhen analiza se kush është ilaçi më i përshtatshëm ligjor për shtyrjen e zgjedhjeve.

“Ne po analizojmë se cili është mekanizmi më i përshtatshëm ligjor për të anuluar zgjedhjet, sepse e kemi vullnetin politik nga drejtuesit e partive politike që zgjedhjet të shtyhen dhe unë pres që vendimi të merret shumë shpejt, dhe duke hequr praktikisht ato barriera që do të nënkuptojnë jo vetëm uljen e kostove dhe vazhdimin e punës me KSHZ-në, por thjesht uljen e detyrimeve në lidhje me këtë dhe përqëndrimin ekskluzivisht në problemet e shkaktuara nga koronavirusi. Është e qartë se nuk do të ketë zgjedhje sepse është vullneti i të gjitha subjekteve politike. Sidoqoftë, duhet të gjendet një mekanizëm ligjor se si kjo procedure të ndërpritet. Dhe kjo është çështja thelbësore”, tha Spasovski.

Ai gjithashtu tha se janë nxjerrë disa dekrete nga Ministria e Drejtësisë në seancën e Qeverisë – shtyrja e provimeve për përmbaruesit, noterët dhe janë në funksion të respektohen masat e Qeverisë për të shmangur tubimet, grupimet e njerëzve, dhe kështu, siç tha ai, përsëri për të ndërprerë afatin e caktuar nga ligjet dhe në këtë mënyrë të lejohet që ato të vazhdojnë kur të mbarojnë kushtet e gjendjes së jashtëzakonshme.

“Ne po i analizojmë të gjitha aspektet veçanërisht në fushën e ekonomisë dhe masave ekonomike. Sot kemi filluar të miratojmë dekretet e para, në periudhën e ardhshme do të miratojmë dekretet, si dhe masat ekonomike në pjesën e disa kufizimeve, por në këtë moment nuk ka ende një ribalancim të buxhetit. Analiza e hollësishme është bërë sepse Buxheti ishte me të vërtetë likuid, kemi pasur të ardhura të mira, në rritje krahasuar me vitin e kaluar në këtë periudhë kohore. Shërbimet janë vendosur të gjitha në funksion dhe po bëjnë të gjitha analizat e nevojshme për të ndihmuar çdo sektor, para së gjithash dua të theksoj edhe shëndetësinë, policinë dhe ushtrinë, ata që janë në vijën e parë në luftën kundër virusit dhe ne duhet t’i ndihmojmë ata seriozisht dhe të përgatitemi për këtë pjesë. Kur të jetë e nevojshme, do të përgatitet ribalanci dhe do të miratohet”, theksoi Spasovski.

Ai theksoi se në raport me universitetet procesi mësimor është ndërprerë. “Nuk kemi asnjë mundësi me ligj që të kemi mësime online të cilat do të njiheshinme ligj. Këtu është më delikate çështja me sezonet e provimeve. Duhet të përpilohen dekrete me të cilat do të bëhen ndryshime. Do të merren vendime me të cilat do të jemi të mbrojtur edhe ne edhe studentët dhe sistemi arsimor”, tha ai.

I pyetur se sa mund të arrijë numri i personave që do të infektohen, Spasovski tha se askush nuk mund të bëjë vlerësime realiste.

“Epidemiologët dhe të gjithë ata që punojnë në sistemin shëndetësor bëjnë skrining për secilin rast individual dhe bazuar në këtë merren masa konkrete. Në Dibër, praktikisht 12 personat që ishin në furgon me çiftin bashkëshortor i cili u kthye nga Italia,  askush prej tyre nuk u infektua. Edhe në Shkup, si një mundësi e mundshme për të shpërndarë transmetimin lokal, njerëzit janë future në izolim. Është shumë e rëndësishme se sa që të gjithë ne do t’i respektojmë masat e qeverisë. Vetëm duke i respektuar këto masa ne nuk do të lejojmë avancimin dhe përhapjen e koronavirusit”, tha ai.