Presidenti bullgar Radev: Maqedonia të respektojë të drejtat e qytetarëve me identitet bullgar

20

“Përparimi i Republikës së Maqedonisë Veriore (RMV) drejt anëtarësimit të plotë në Bashkimin Evropian është një qëllim strategjik për Bullgarinë. “Megjithatë, zbatimi i tij varet nga gatishmëria dhe vullneti politik i fqinjit tonë jugperëndimor për të përmbushur kriteret për anëtarësimin në BE dhe respektimin e të drejtave të qytetarëve të cilët shprehin hapur identitetin e tyre kombëtar Bullgar.”

Kjo u deklarua nga Presidenti Rumen Radev gjatë një diskutimi ekspert mbi situatën dhe perspektivat për zhvillimin e marrëdhënieve midis Bullgarisë dhe Maqedonisë Veriore, i cili u zhvillua sot me iniciativë të Presidentit dhe u botua në faqen zyrtare të Presidentit.

Takimi u ndoq gjithashtu nga Zëvendës Presidentja Iliana Iotova, si dhe shkencëtarë, ekspertë, diplomatë dhe gazetarë të shquar Bullgarë.

Pjesëmarrësit në diskutim theksuan se integrimi evropian i të gjitha vendeve të Ballkanit Perëndimor është me interes strategjik për vendin tonë dhe do të kontribuojë në forcimin e proceseve demokratike dhe promovimin e marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë dhe rritjen ekonomike në të gjithë rajonin.

“Zgjidhja e çështjeve në marrëdhëniet dypalëshe midis Bullgarisë dhe Maqedonisë Veriore kërkon vullnet politik, dialog aktiv institucional dhe arritjen e pakthyeshme në ndërtimin e marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë,” tha Rumen Radev.

Sipas tij, kapërcimi i përhershëm i kontradiktave të akumuluara nuk do të arrihet vetëm me deklarata politike dhe komunikim dhe angazhim të institucioneve në të gjitha nivelet, mençuria, arsyeja dhe parashikimi janë të nevojshme nga të dy palët.

Sipas Presidentit, roli i shtetit dhe medias publike në Maqedoninë e Veriut është vendimtar për krijimin e një klime të re në marrëdhëniet dypalëshe.

“Bullgaria pret që fqinji ynë jugperëndimor të punojë në krijimin e të gjitha kushteve të nevojshme për shkëmbimin e lirë ekonomik, kulturor, mediatik dhe informacioni në të dy anët e kufirit të përbashkët.” Crucshtë thelbësore që të ndalohet gjuha e urrejtjes kundër Bullgarisë, si dhe media dhe fushatat publike për të stigmatizuar njerëzit që kanë ruajtur identitetin e tyre Bullgar, megjithë presionin dhe shtypjen në të kaluarën totalitare. Falsifikimi i burimeve historike dhe veprave letrare duhet të ndalet, dhe tekstet e librave shkollorë, shënimet shpjeguese për monumentet historike, si dhe në faqet zyrtare të përfundimit shkencor të diskriminimit të qytetarëve në RSM, të cilët shprehin haptas Identiteti kombëtar bullgar, është thelbësor për zhvillimin e marrëdhënieve dypalëshe, thirrën ekspertët. Rastet e shpeshta të shkeljes së këtyre të drejtave, frika e ngulitur nga kushdo që guxon të tregojë origjinën e tyre bullgare, dënimi për çdo dëshirë për lidhje dhe vullnet të mirë me atdheun, janë shkelje të kritereve të Kopenhagës për anëtarësimin në BE. “Shoqëria Bullgare është shumë e ndjeshme për këtë çështje dhe nuk ka asnjë qeveri që do t’i shpërfillë këto rrethana,” tha Radev.

Sipas pjesëmarrësve në diskutim, siç thonë ata, neglizhimi i një numri aspektesh të Marrëveshjes dypalëshe për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim nga Republika e Maqedonisë Veriore vë në dyshim dëshirën e deklaruar të fqinjit tonë jugperëndimor për të ndërtuar fqinjësi të mirë marrëdhëniet me Bullgarinë.

“Prandaj, vendi ynë duhet të insistojë në garanci në lidhje me respektimin e të drejtave të Bullgarëve në Republikën e Maqedonisë Veriore, të cilat duhet të rregullohen dhe zbatohen ligjërisht në praktikë.” “Arritja e rezultateve të qëndrueshme dhe të pakthyeshme në këtë drejtim nga PCM duhet të bëhet një parakusht për përparimin në procesin e integrimit evropian,” u theksua në takim.

https://vesnik.com/node/186261