NATO: Kërcënimet e ambasadës ruse në Bosnjë janë të papranueshme, ne respektojmë plotësisht sovranitetin dhe pavarësinë e vendit

40

NATO komentoi mbi njoftimin nga Ambasada Ruse në BiH se në rast të një afrimi praktik midis Bosnje dhe Herzegovinës dhe NATO-s, asaj do t’i duhej të reagonte ndaj asaj që ata e quajtën një hap armiqësor.

BOSNJE HERCEGOVINË– Secili vend ka të drejtën sovrane për të zgjedhur marrëveshjet e tij të sigurisë dhe nëse vendet do të vendosin të bashkëpunojnë me NATO përmes partneritetit ose si anëtarë të plotë të Aleancës varet nga secili aplikant individual dhe 30 aleatë, tha zëdhënësja e NATO-s Oana Lungescu sot.

Me rastin e njoftimit të Ambasadës Ruse në Bosnje se në rast të afrimit praktik midis Bosnjes dhe NATO-s, ajo do të reagojë ndaj “këtij hapi armiqësor”, Lungescu theksoi se asnjë palë e tretë nuk ka të drejtë të ndërhyjë ose të vendosë veton e një procedure të tillë.

“NATO dhe Bosnjë dhe Hercegovina kanë një bashkëpunim afatgjatë dhe të dobishëm reciprokisht. Bashkëpunimi me NATO nuk paragjykon ndonjë anëtarësim të mundshëm të Bosnjës dhe Hercegovinës në të ardhmen në aleancën e NATO-s. Ne respektojmë plotësisht sovranitetin dhe pavarësinë e vendit dhe mirëpresim kontributin e vazhdueshëm të BiH në sigurinë tonë Euro-Atlantike,”– tha ajo.

Sipas Bjelsak.info, ajo shtoi se NATO respekton plotësisht sovranitetin dhe pavarësinë e BiH dhe mirëpret kontributin e vazhdueshëm të vendit në sigurinë Euro-Atlantike.Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, 

Ambasada Ruse në BiH paralajmëroi dje se në rast të një afrimi praktik midis BiH dhe NATO, ajo do të reagonte ndaj “këtij hapi armiqësor” duke reaguar, siç deklaroi, ndaj botimeve të shumta që vlerësonin përparësitë e pretenduara të anëtarësimit të BiH në NATO.

Deklarata pretendon se lufta kundër Rusisë është kuptimi i ekzistencës së NATO-s, të cilën ambasada ruse vlerëson se është kthyer në një projekt gjeopolitik të Perëndimit.

Më 5 dhjetor 2018, Bosnje dhe Herzegovina u pranua në Programin e Veprimit të Anëtarësimit (MAP). Një vit më vonë, presidenca e BiH vendosi të pranojë një dokument të quajtur Programi i Reformës, i cili supozohej të vazhdonte rrugën e vendit drejt integrimit më të fortë në Organizatën e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO).