Pasaporta e vaksinimit vërteton teoritë e konspiracionit

122

Nga Yusuf Kaya 

Pandemia e koronavirusit e cila na ka ekspozuar ndaj ndryshimeve të detyrueshme në çdo aspekt të jetës tonë, nga rutinat e përditshme te zakonet për më shumë se një vit, tani po përgatitet të na prezantojë një pasaportë të dytë.

Bota nuk mund ta ndalonte pandeminë pavarësisht paralajmërimeve, kufizimeve, madje edhe vaksinave. Megjithëse mund të ketë një dritë shprese për shkak të vaksinimit masiv në muajt e ardhshëm, por as kjo nuk na jep asnjë garanci se jeta jonë do të kthehet në normalitet.

Pasaporta e vaksinës, një kandidat për t’u bërë realiteti i ri i jetës sonë, do t’i lejojë qytetarët e BE-së të udhëtojnë lirshëm brenda unionit tani për tani.

BE, e prekur socio-ekonomikisht nga virusi në një masë të konsiderueshme, nuk mund të përballojë presionin e vazhdueshëm të disa anëtarëve me një ekonomi të orientuar nga turizmi dhe për këtë arsye ka vendosur të miratojë  pasaportën e vaksinimit.

Disa e cilësojnë  “teori konspirative”.

Ndërsa disa vende në Europë kanë frikë nga vala e tretë, nëse procesi i pasaportës së vaksinimit nuk menaxhohet mirë, një valë e tretë e kritikave do të ishte e pashmangshme për BE-në.

Ideja e një pasaporte vaksinimi u dëgjua për herë të parë  në Greqi, ku një në çdo pesë persona punon në sektorin e turizmit, në një letër nga Kryeministri Kyriakos Mitsotakis drejtuar Komisionit të BE.

Spanja, në një pozicion të ngjashëm me Greqinë, gjithashtu e mbështeti këtë ide. Por vende të tilla si Franca, Gjermania dhe Belgjika e kundërshtuan idenë, nga frika se jo të gjitha vendet ishin në të njëjtin nivel në procesin e vaksinimit .

Nisma e pasaportës së vaksinimit është që qytetarët të mund të udhëtojnë lirshëm pa kufizime brenda BE-së.  Që nga fillimi i pandemisë COVID-19, ka pasur shumë incidente që kanë dëmtuar  kuptimin e fjalës unitet, gjë që ka rritur dozën e kritikave kundër administratës së BE-së.

Për më tepër, fakti që vendet po kryenin kontrolle kufitare e vuri në një situatë të vështirë Komisionin e BE-së.

Çfarë informacioni do të përfshijnë pasaportat e vaksinave?

Megjithëse quhet “pasaporta e vaksinimit” ose “certifikata e vaksinimit”, dokumenti që do të jetë në një formë digjitale ose letre do të tregojë nëse njerëzit kanë marrë një vaksinë COVID-19.

BE automatikisht pranon vetëm vaksinat e aprovuara nga Agjencia Europiane e Barnave, përfshirë Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZenaca dhe Johnson & Johnson. Por dihet që Hungaria dhe Sllovakia përdorin vaksina kineze dhe ruse, ndërsa Italia dhe Çekia po ashtu janë të hapura ndaj vaksinave të tilla.

BE u ka lënë anëtarëve të saj të vendosin nëse duan të miratojnë vaksina të tjera përveç katër kompanive perëndimore. Përdorimi i pasaportave të vaksinimit pritet të fillojë në qershor. Por dështimi i BE-së në të gjitha fazat e pandemisë COVID-19 ngre pikëpyetje në lidhje me përgatitjen në kohë të certifikatave të vaksinimit dhe menaxhimin e procesit.

Vitin e kaluar, administrata e BE-së nuk mund t’u përgjigjej thirrjeve për ndihmë të anëtarëve të saj, veçanërisht të Italisë. Ajo nuk mund të përmbushte nevojat urgjente të vendeve të tilla si maska ​​dhe aparate për frymëmarrje, dhe megjithëse bëri marrëveshje me kompanitë e vaksinave për 2.5 miliardë doza, raporton abcnews.al

Ndërsa disa vende në Europë janë të shqetësuar për valën e tretë, nëse procesi i pasaportës së vaksinimit nuk menaxhohet mirë, një valë e tretë e kritikave do të ishte e pashmangshme për administratën e BE-së.

Si do të ndikojë pasaporta e vaksinimit në vendet jo-anëtare të BE-së?

Ideja që qytetarët e BE-së mund të udhëtojnë falas vetëm me një pasaportë vaksine nuk është e vërtetë.

Sytë e Greqisë dhe Spanjës, të cilët e mbrojnë këtë praktikë në mënyrën më të zjarrtë, janë te turistët britanikë. Secili vend i BE-së  mund të vendosë vetë nëse do të pranojë udhëtarë që nuk janë pjesë e BE-së por që janë të vaksinuar, ose me një rezultat negativ të testit PCR.

Ashtu si në praktikën aktuale, anëtarët mund të vendosin kufizime për pasagjerët nga vendet me rrezik të lartë.

Pra, megjithëse pasaporta e vaksinimit është në rendin e ditës si një iniciativë e BE-së, duket e pashmangshme që aplikimi të përhapet në të gjithë botën në varësi të rrjedhës së pandemisë. Përpjekja e cilësuar nga shumë si një teori konspirative është gati të kthehet në një realitet me pandeminë. Përktheu Sonila Backa/abcnews.al