Maqedonia Veriore po anashkalon Bullgarinë dhe do të ketë qasje të drejtpërdrejtë në gaz përmes Greqisë

65

Vendi tani mund të furnizohet me gaz rus vetëm përmes një lidhje gazi pranë Kyustendil

Deri në fund të këtij viti, Maqedonia Veriore do të shpallë një tender për ndërtimin e një tubacioni gazi të gjatë 68 km nga Negotino në Gjevgjeli. Kjo do t’i sigurojë vendit akses në rrjetin gypor të gazit grek, dhe kështu në tubacionin Trans-Adriatik (TAP), si dhe terminalet e gazit natyror të lëngshëm në Revitusa pranë Athinës dhe në të ardhmen pranë Alexandroupolis. Kjo u njoftua disa ditë më parë nga Ministri Maqedonas i Transportit Blagoj Bochvarski, me shpjegimin se Qeveria pret të marrë një leje për ndërtimin e tubacionit deri në mes të vitit 2021.

Zbatimi i këtij projekti prek shumë Bullgarinë – tani e vetmja mundësi që Maqedonia Veriore të furnizohet me gaz natyror është përmes rrjetit të transmetimit të Bulgartransgaz dhe lidhjes Kyustendil – Zidilovo. Sidoqoftë, i gjithë kapaciteti transmetues atje është i rezervuar nga “Gazprom” deri në fund të vitit 2030, dhe në realitet Shkupi nuk ka mundësi për stoqe alternative. Sidoqoftë, kjo do të ndryshojë me lidhjen e re të gazit me Greqinë. Bullgaria gjithashtu mund të humbasë disa nga tarifat e tranzitit që po mbledh tani.

Diversifikimi i vërtetë
Në përgjithësi, Maqedonia Veriore është një treg jashtëzakonisht i vogël për gaz natyror, prandaj nuk intereson furnizuesit – konsumi vjetor është rreth 500 milion metra kub krahasuar me gati 3 miliard metra kub për Bullgarinë, për shembull. Sidoqoftë, varësia e plotë nga Rusia tani çon në ndikim adekuat gjeopolitik, siç ndodh kryesisht me Bullgarinë.

Gazsjellësi nga Negotina në Gjevgjeli mund të ndryshojë rrënjësisht situatën aktuale për disa arsye. Së pari, kapaciteti i tij i planifikuar është mjaft i madh – 3 miliardë metra kub, jo vetëm për të përmbushur plotësisht nevojat e Maqedonisë Veriore, por edhe për t’u bërë një arsye për gazifikimin më masiv të vendit apo edhe ndërtimin e përshpejtuar të lidhjeve të gazit me Serbinë dhe Kosovën për tranzit. i gazit natyror në këto tregje. Dhe së dyti, tubacioni në fjalë do të jetë në gjendje të furnizojë gaz nga shumë burime të ndryshme, kryesorja nga Azerbajxhani, por Shkupi gjithashtu do të ketë qasje në gaz natyror të lëngshëm. Kjo e fundit është e rëndësishme sepse furnizimet vijnë kryesisht nga Shtetet e Bashkuara dhe Katari, të cilat mund të përdoren për të dobësuar ndikimin rus në rajon.


Maqedonia Veriore ka aplikuar për fonde përmes Kuadrit të Investimeve të Ballkanit Perëndimor (WBIF), ku kostoja e projektit është rreth 50 milion euro.

Ngrohja qendrore e gazit
Duke siguruar sasi shtesë të gazit natyror, autoritetet maqedonase synojnë të rindërtojnë termocentralin e vjetër Negotino, i cili nuk ka funksionuar për gati 10 vjet. Qëllimi është të përdoret gaz natyror në vend të karburantit për të gjeneruar energji elektrike. Possibleshtë e mundur të njoftohet një procedurë e partneritetit publik-privat për projektin, pasi investimi i vlerësuar për një njësi gazi me avull 300 mW (aktualisht 230 mW) është rreth 350 milion euro.

Sidoqoftë, nëse termocentrali vazhdon të funksionojë, ky do të ketë një efekt tjetër në Bullgari, e cila tani eksporton energji elektrike në veri të Maqedonisë – mundësitë për të shitur energji elektrike do të zvogëlohen.

Sloboden Peçat
Marrë nga Kapital.bg