Edukimi seksual hyn në bankat e shkollës – prindërit me mendime të ndara

74

Edukimi seksual do të bëhet pjesë e programit mësimor në shkollat ​​fillore. Ministrja e Arsimit, Mila Carovska thotë se nuk mund të ketë arsim modern dhe cilësor pa zhvillim emocional të çdo fëmije që mbaron shkollën nëntë vjeçare.

“Ky edukim nënkupton njohjen e mënyrave të mbrojtjes, sjelljes dhe sfidave që puberteti dhe zhvillimi i sjellin adoleshencës. Edukimi seksual shpesh vendoset si diçka për të cilën nuk duhet të flitet në shkollë. “Por kur e thjeshtojmë dhe themi se po flasim për mos-dhunë, duke pranuar veten dhe trupat tanë, duke ndërtuar marrëdhënie me njerëz të tjerë, duke ndërtuar një partneritet dhe duke diskutuar emocionet tona, atëherë të gjithë thonë” po, është e nevojshme “,” tha Ministrja e Arsimit dhe Shkencës Mila Carovska.

Hulumtimet tregojnë se si prindërit, ashtu edhe mësuesit dhe studentët duhet të prezantojnë këto tema në arsimin zyrtar, sepse jo çdo fëmijë ka mundësinë për të diskutuar këto çështje në shtëpi dhe kështu të painformuarit hyjnë në marrëdhënie të caktuara, kështu që ata shpesh lëndohen, abuzohen dhe nuk pranohen nga mjedisin dhe vetveten.

Reagimet në publik janë të ndara për futjen e edukimit seksual në kurrikulë. Ndërsa disa aprovojnë, të tjerët komentojnë se është ende herët për një projekt të tillë, duke qenë se ai është një temë tabu në vend. Statistikat tregojnë se të rinjtë vazhdimisht ballafaqohen me mungesë informacioni dhe mungesë aksesi në informacionin përkatës për seksualitetin, shëndetin dhe mirëqenien e tyre, gjë që është arsyeja për 19.5 aborte për 100 lindje, siç janë regjistruar vitin e kaluar.

  • Unë kurrë nuk kam folur për këtë temë në shtëpi, kam qenë e afërt me mamanë time, por jo për këtë temë. Unë mësova për edukimin seksual në shkollë, ata erdhën dhe na mësuan klasat, si të mbrohemi, dhe të ngjashme, pastaj internetin, TV, revista dhe forume. Unë jam për edukim seksual në shkolla.
  • Po, me të vërtetë shumë të rinj janë shumë të painformuar në lidhje me seksin. Unë jam për edukim seksual për këtë arsye, megjithëse mendoj se nuk ka asgjë të turpshme të flasësh me prindërit për këtë temë. Me këtë nuk dua të zbuloj detajet e jetës intime, por të marr informacionin dhe këshillat themelore në lidhje me seksin. Sigurisht, ekziston edhe interneti, çdokush mund të shfletojë dhe të gjejë informacionin e nevojshëm.
  • Si prind, unë jam kundër kësaj çështje. Unë jam nënë dhe e di se çfarë duhet t’i shpjegoj fëmijës tim në shtëpi. Shkolla është për diçka tjetër, jo për këtë. Për këtë janë prindërit. Ne nuk kemi pasur një temë të tillë, kështu që jemi informuar për shumë breza deri më tani.

https://skopjeinfo.mk/seksualnoto-obrazovanie-vleguva-vo-uchilishnite-klupi-roditelite-so-podeleni-mislenja