Kompania maqedonase – bullgare pa pare ose për para zhvilloi softuer për regjistrimin e diasporës

34

Scale Focus- Kompania IT nga Shkupi, kompania mëmë e së cilës me të njëjtin emër është në Bullgari, është zhvilluesi i softuerit për numërimin e diasporës dhe diplomatëve maqedonas jashtë vendit. Zyra e Statistikave të Shtetit thotë se kjo kompani e bëri atë pa para, dhe aplikoi përmes Odës Ekonomike. Nga atje dhe nga MASIT, Oda e Teknologjive të Informacionit dhe Komunikimit për MKD.mk thotë se askush nuk raportoi askënd askund. Dhe fakti që është pa para, për gjithçka vetëm rrit dyshimet.

Për MKD.mk nga Enti shtetror i Statistikave thonë se softueri i përket një kompanie maqedonase, se softueri është bërë nga qytetarë të Maqedonisë, pa para, me vullnetin e tyre të mirë. “Ata e bënë atë si pjesë e veprimtarisë së tyre të dobishme shoqërore, dhe ata aplikuan përmes Dhomës së Tregtisë, me dëshirën për t’u përfshirë dhe për të bërë një ngritje në detyrë. Ata bënë një punë të shkëlqyeshme, plotësisht profesionalisht. “Gjithçka shkoi sipas procedurës së planifikuar dhe nuk kishte nevojë për tender, sepse nuk ka pagesë,” u tha nga Enti shtetror i Statistikave

Vendimi i Qeverisë nga 16 dhjetori 2019 për të lidhur një marrëveshje për mbështetje financiare me Kompaninë për programimin kompjuterik, teknologjinë e informacionit dhe shërbimet Scale Focus DOOEL Shkup tregon se nuk ishte pa para. Ministrit pa portofol të ngarkuar me investime të huaja, Zorica Apostolska, iu dha detyra të nënshkruajë këtë marrëveshje. Sa para është në pyetje dhe pse Ministri i Investimeve të Huaja mori autorizimin, nëse është një kompani vendase … ne jemi duke pritur për përgjigjet e këtyre pyetjeve.

Regjistrimi i diasporës dhe diplomatëve maqedonas jashtë filloi dy ditë më parë. Aplikacioni në internet për regjistrimin e emigrantëve supozohej të funksiononte vetëm nga adresat IP jashtë Maqedonisë. Sidoqoftë, shembuj të shumtë menjëherë u shfaqën se sa lehtë dhe pa probleme të mëdha mund të mashtrohet sistemi dhe nga Maqedonia, përmes VPN, të plotësoni formularin sikur të ishit jashtë vendit. Këto dhe disa gabime të tjera të softuerit menjëherë rritën spekulimet në lidhje me kompaninë Scale Focus, faqja e internetit e së cilës tregon se ajo është një kompani bullgare me zyra në Maqedoni, Britani, Zvicër dhe Shtetet e Bashkuara.

https://www.mkd.mk/makedonija/politika/makedonska-kompanija-so-firma-majka-vo-sofija-bez-pari-go-izraboti-softverot-za