Slobodna Tv / Izet Mexhiti -Artan Grubi ta hjek sikletin nga detyrimet dhe ambiciet për të qenë pasardhësi i Ali Ahmetit

82

Koordinatori i grupit parlamentar të BDI-së, Izet Mexhiti, në paraqitjen e sotme të ftuar në konferencën e Utrinski në TV Slobodna foli për trazirat në partinë e tij që është temë aktuale këto ditë.

  • Është mirë të kesh një debat. Kurora bëri të vetën – për gati një vit organet e partisë nuk funksionuan, rrallë shiheshim dhe së bashku konkludonim se duhet të shiheshim më shpesh dhe të debatonim. Ekzistojnë dallime, por kemi pasur në mendje se në situatën me kurorën nuk duhet të kontribuojmë në përkeqësimin e situatës dhe i kemi dhënë përparësi procesit, dhe për të zgjidhur dallimet dhe problemet në BDI. Nuk ka asgjë të keqe të thuhet se ka probleme dhe dallime, por që mund të zgjidhen përmes debatit dhe dialogut. Dallimet janë konceptuale dhe politike. “Ne duam që parimi i ndërmjetësimit të respektohet, për të arritur atë që premtoi BDI, e cila është një nga arsyet pse ne jemi përfaqësuesi më i madh i shqiptarëve në Maqedoni,” tha Izet Mexhiti në një konferencë në mëngjes.
  • Në politikë vleni aq vota sa keni. Unë flas në emër të njësisë ku isha mbajtës. Nëse krahasojmë 4 vjet më parë kur mbajtësi i listës ishte Grubi, BDI ishte e treta me radhë në Çair dhe renditur shumë dobët në Shkup. Për zgjedhjet lokale, sondazhet kryhen dhe njerëzit shihen se si renditen, dhe mendoj se e njëjta gjë duhet të jetë një parim për “ekzekutivin”. Kjo nuk është një qeveri eksperte dhe duhet të ketë njerëz që kanë legjitimitet me votuesit, të renditen mirë në sondazhe, gjë që në këtë rast nuk është kështu, thotë Mexhiti.

Ai theksoi se ka probleme reale në BDI, por është mirë që të diskutohet për sa i përket dallimeve politike.

  • Unë isha një nga mbështetësit e BDI-së për t’u shkëputur nga VMRO-ja e atëhershme e udhëhequr nga Gruevski dhe për t’u bashkuar me këtë koalicion që kontribuoi që vendi të dalë nga izolimi, duke u bërë anëtare e NATO-s dhe duke aspiruar për në BE, por sot kemi edhe kundërshtime – afrojeni ato me Zaevin, por jo të shkriheni në të. Referenca i referohet deklaratës së Grubit se “ne jemi një”, dhe nëse ai e mendon politikisht, unë jam kundër tij. Dihet se nga vjen BDI dhe çfarë përfaqëson kjo parti, thotë Mexhiti.

Ai shton se ka disa gjëra që po ndodhin për herë të parë dhe shihet si e çuditshme.

  • strangeshtë e çuditshme që i bëra një pyetje të rremë ministrit tonë. Kjo nuk ka ndodhur në 30 vitet e fundit për të ngritur një pyetje të intonuar në mënyrë kritike. Por kjo duhet parë si një vlerë e shtuar demokratike. Kjo nuk duhet të jetë si shkëputja ose ndryshimi i pozicioneve. Për mua dhe për BDI-në, Zoran Zaev dhe LSDM-ja janë partnerë. Ne kemi bërë shumë deri më tani, ka ende shumë punë para nesh dhe mendoj se jemi në rrugën e duhur për të përfunduar këto gjëra që do t’u japin një perspektivë të re qytetarëve. Pjesa tjetër janë ndryshime normale, ne luftojmë për një koncept, për mendime dhe e bëjmë atë në një mënyrë të ligjshme demokratike. Gjithmonë ka pasur përleshje midis partnerëve të qeverisë, por mendoj se është bërë shumë. Unë nuk shoh gjëra ku mund të kemi pikëpamje diametralisht të kundërta midis BDI-së dhe LSDM-së, thotë Mexhiti.


Duke folur për regjistrimin, Mexhiti tha se është gjetur një zgjidhje për problemin kryesor që çoi në regjistrimin e dështuar të mëparshëm. Në thelb mund të kemi vetëm probleme teknike, jo politike. Është koha për të bërë një regjistrim që është i rëndësishëm për analizën ekonomike për zhvillimin e vendit. Diaspora është e interesuar, ajo ka hyrë në proces, shpresoj se problemet teknike janë kapërcyer, thotë Mexhiti. Kryeministri Rama tha se ne duhet të shkojmë në një paketë të Maqedonisë Veriore dhe Shqipërisë drejt BE-së. BDI është partia e parë shqiptare që nuk qëndroi mënjanë dhe kërkoi të merrte pjesë aktive në negociatat me Greqinë, dhe tani në negociatat me Bullgarinë. Kjo është një pyetje që nuk na shqetëson as neve. Masa e Radev nuk është një shembull i mirë, por kemi në mendje se ato janë në prag të zgjedhjeve. Ne duhet ta shohim këtë strategjikisht dhe të mos e lëmë veten të humbasim edhe 20 vjet. “Ne nuk kemi asnjë alternativë tjetër, BE është e vetmja,” tha Mexhiti


Ai beson se me administratën e re të Biden vjen një udhëheqje që është më e informuar dhe e informuar për rajonin dhe mund të ndihmojë shumë për të hapur rrugën drejt BE-së, për të stabilizuar Ballkanin, një zgjidhje përfundimtare midis Kosovës dhe Serbisë, si dhe midis Bullgaria dhe vendi ynë.

Lidhur me largimin e mundshëm të liderit prej një kohe të gjatë të BDI-së, Medziti theksoi:

  • Kongresi i rregullt i BDI-së u mbajt vitin e kaluar dhe Ahmeti u zgjodh unanimisht. Ai pritet të jetë kreu i partisë për shumë vite të tjera, ne nuk kemi asnjë dilemë për këtë, tha Mexhiti dhe me një dozë cinizmi komentoi sjelljen e Artan Grubi – Ne duam ta lehtësojmë pak Z. Grubi. Ai ndërmori të luante rolin e presidentit në BDI. Duke qenë se ai erdhi vonë, ai ka nevojë për kohë që të përshtatet me të dhe nuk mund ta bëjë të gjithë punën në të njëjtën kohë. Ne kemi nevojë për të punuar si një ekip, për të ndarë detyrat. Pjesa tjetër janë ndryshime normale, ne luftojmë për një koncept, për mendime dhe e bëjmë atë në një mënyrë të ligjshme demokratike. Gjithmonë ka pasur përleshje midis partnerëve të qeverisë, por mendoj se është bërë shumë. Unë nuk shoh gjëra ku mund të kemi pikëpamje diametralisht të kundërta midis BDI-së dhe LSDM-së, thotë Mexhiti.
  • deklarata e plotë video pas ores 3 e 33 min
  • https://www.facebook.com/slobodenpecat/videos/336055417824509