31.9 C
Tetovo
E hënë, 22 Korrik, 2024
BallinaLajmeGjykata Kushtetuese ngriti procedurë, diskriminuese që shteti të japë para vetëm për...

Gjykata Kushtetuese ngriti procedurë, diskriminuese që shteti të japë para vetëm për fëmijën e parë dhe të dytë

Gjykata Kushtetuese ka ngritur procedurë për vlerësimi e kushtetutshmërisë së dispozitës së Ligjit për mbrojtjen e fëmijëve që ka të bëjë me ndihmën shtetërore për fëmijët e porsalindur. Me vendimin e gjykatës për ngritjen e procedurës, d.m.th. hyrja në fazën e radhës në të cilën vlerësohet kushtetutshmëria e dispozitave të kontestuara dhe harmonizimi i tyre me nenin 8, i cili ka të bëjë me të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe qytetarit, të njohura me të drejtat ndërkombëtare dhe të konfirmuara me Kushtetutë.Gjykata me shumicë votash shprehu dyshime për respektimin e dispozitave kushtetuese të vendimit ligjor që shteti jep ndihmë financiare vetëm për fëmijën e parë dhe të dytë të porsalindur, duke diskriminuar kështu fëmijët e ardhshëm të lindur në familje. Sipas Gjykatës Kushtetuese, në këtë ligj, konkretisht në nenin 36, kontestohen pjesë të caktuara, të cilat përmbajnë termat i pari dhe i dyti, dhe i referohen të porsalindurve, pjesë e paragrafit 3 si dhe i gjithë paragrafi 2 të cilin do ta citoj: “Për të porsalindurin e parë dhe të dytë konsiderohet fëmija që është fëmija i parë dhe i dytë i gjallë sipas radhës së lindjes së nënës, i cili rend përcaktohet në të njëjtën mënyrë kur nëna lind disa fëmijë njëherësh. Gjithashtu, e gjithë kjo pikë kontestohet edhe para Gjykatës Kushtetuese”, tha Hristina Bellovska, zëdhënëse e Gjykatës Kushtetuese.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments