BIDEN DËRGOI KATËR BOMBARDUES NË NORVEGJI DHE NJË MESAZH PËR PUTININ

49

Forca Ajrore e SHBA po vendos bombarduesit B-1 në Norvegji për herë të parë, një lëvizje që i dërgon një mesazh Moskës se ushtria amerikane do të veprojë në një rajon Arktik me rëndësi strategjike dhe do të sigurojë mbështetje për aleatët e saj në zonë.

CNN raportoi të hënën, duke thënë se bombarduesit dhe afërsisht 200 amerikanë të vendosur në bazën e Forcave Ajrore Dyess në Teksas do të vendosen në Bazën Ajrore Orland në Norvegji.

Brenda tre javësh, misionet do të fillojnë në Rrethin Arktik dhe në hapësirën ajrore ndërkombëtare në brigjet veriperëndimore të Rusisë.  

Lëvizja në Norvegji sinjalizon se SHBA është më e përgatitur për të trajtuar agresionin rus në zonë.

Misionet bombarduese marrin javë për t’u planifikuar, njoftoi CNN, kështu që vendosja e Norvegjisë ka qenë në punë për ca kohë.

Biden e ka bërë të qartë se ai planifikon të marrë një qëndrim shumë më të vështirë kundër Rusisë sesa paraardhësi i tij, Presidenti Donald Trump.  Ai foli me Putinin gjashtë ditë në presidencën e tij.

Dhe ndërsa ai ra dakord të zgjaste traktatin START midis SH.B.A. dhe Rusisë për pesë vjet, Biden tha në një fjalim të enjten në Departamentin e Shtetit se ai nuk ishte aq i pëlqyeshëm me Putinin në zona të tjera.  

“Në të njëjtën kohë, unë ia bëra të qartë Presidentit Putin, në një mënyrë shumë të ndryshme nga paraardhësi im, që ditët e Shteteve të Bashkuara për veprimevet agresive të Rusisë që ndërhyjnë në zgjedhjet tona e sulmet kibernetike”, tha Biden.