Zjarri në spitalin modular të Tetovës shpërtheu për shkak të mbinxehjes së kabllit

66

Prokuroria Publike Themelore në Tetovë dorëzoi Raportin nga ekspertiza e gjurmëve të zjarrit në Spitalin Modular Covid në Tetovë, në të cilin humbën jetën 14 persona, i përgatitur nga Departamenti për ekspertizat mjeko -ligjore teknike dhe ekspertizën në Ministrinë e Brendshme Me

Ekspertiza përcaktoi se zjarri ndodhi si rezultat i një qarku të shkurtër elektrik përmes një rezistence të lartë kalimtare në kabllon e lidhjes së një defibrilatori me të cilin një pacient u ringjall në një nga dhomat e spitalit. Mbinxehja e kabllit shkaktoi ndezjen në kutinë e kyçjes së kordonit zgjatues në të cilin ishin lidhur defibrilatori, karikuesi i telefonit celular dhe një pajisje tjetër.

Pasi vunë re flakët, stafi mjekësor i pranishëm u përpoq ta shuante, por zjarri u përhap me dhunë në të gjithë ndërtesën, duke u përhapur nga panelet e çatisë në zonat e ulëta të mureve të panelit dhe pajisjet e spitalit. Ndërsa të gjithë pacientët e shtruar ishin të lidhur me furnizimin qendror të oksigjenit, dhe kështu përqindja e oksigjenit të pranishëm në të gjithë spitalin u rrit, si dhe për shkak të dëmtimit të instalimit të oksigjenit gjatë zjarrit, zjarri u përhap në të gjithë objektin për një periudhë shumë të shkurtër të kohës

Kjo ishte për shkak të faktit se në hapësirën papafingo të ndërtesës nuk ka ndarje midis moduleve – dhomave dhe korridorit që do të ngadalësonin transmetimin e zjarrit, thuhet në raport.

Përndryshe, në përputhje me Urdhrin e lëshuar nga Prokuroria Themelore Publike në Tetovë, ekspertiza përcaktoi ekzistencën e gjurmëve që janë të rëndësishme për përcaktimin e shkakut të zjarrit në Spital. Nga analiza e gjurmëve të dëmtimit të zjarrit, dinamika e përhapjes së zjarrit dhe bazuar në dëmtimin e inventarit dhe hapësirës, ​​duke marrë parasysh informacionin e marrë në lidhje me veprimet para dhe gjatë zjarrit, ekspertët përcaktuan vendndodhjen dhe shkaku i mundshëm i zjarrit.

Kjo ekspertizë është vetëm një nga dëshmitë e ofruara deri më tani. Pritet që Prokuroria Publike Themelore e Tetovës të marrë raportet dhe të dhënat për të cilat prokuroria ka lëshuar urdhra dhe udhëzime për institucionet tjera kompetente, si dhe ekspertizën që duhet të arrijë në përputhje me ndihmën juridike ndërkombëtare të kërkuar nga një ekip ekspertësh. nga Gjermania. Në të njëjtën kohë, prokuroria vazhdon të veprojë intensivisht për rastin dhe ndërmerren veprime të tjera për zbardhjen e plotë të ngjarjes. Pas mbledhjes së të gjitha provave verbale dhe materiale, pas shqyrtimit dhe analizimit të tyre, do të merret një vendim i prokurorit publik për rrjedhën e mëtejshme të procedurës, thonë autoritetet.

https://www.mkd.mk/makedonija/sudstvo/pregrevanje-na-kabel-na-koj-bile-priklucheni-mobilen-defibrilator-i-ushte-eden