Vitin e kaluar 120 mijë qytetarë të Kosovës kanë aplikuar për të shkuar në vendet e BE-së

17

60,000 kosovarë aplikuan për viza në Kroaci dhe 56,000 në Gjermani.

Në dhjetor 2021, mbi 56,000 qytetarë të Kosovës aplikuan për viza në Gjermani, dhe më shumë se 60,000 aplikuan në Kroaci dhe mijëra në Slloveni dhe vende të tjera evropiane.

Numri i atyre që aplikojnë për t’u larguar nga vendi duket se po rritet. Ambasada gjermane në Prishtinë thotë se po organizon një shorte të gjeneruar nga kompjuteri për të përzgjedhur ata që do të marrin afatin e aplikimit muajin e ardhshëm.

“Çdo muaj jepet proporcionalisht, në mënyrë që në fund të vitit të merren maksimumi 5500 viza, krahasuar me ato që mund të jepen për këtë kategori”, thonë nga ambasada.

Jeton Mehmeti, drejtor i kërkimit në Institutin GAP, tha se aplikimet e qytetarëve të Kosovës në Gjermani përbëjnë 30 për qind të të gjitha aplikacioneve nga Ballkani Perëndimor.

“Pesë sektorët më të rrezikuar për t’u larguar nga fuqia punëtore janë IT, gastronomia, inxhinieria dhe shëndetësia,” tha ai.

Arsyet e largimit janë pagat e ulëta, kushtet e këqija të jetesës dhe mungesa e mundësive.

Mehmeti tha se nëse vazhdon trendi, Kosova do të mbetet pa punëtorë të kualifikuar në disa sektorë.

Opozita e Kosovës ka kritikuar qeverinë e kryeministrit Albin Kurti për dështimin në adresimin e kësaj çështjeje. “Pse kjo heshtje, nuk ishit ju qeveria e shpresës? “Pse kaq shumë qytetarë po nxitojnë të largohen nga vendi?”, pyeti lideri i opozitës Ramush Haradinaj.

Shqipëria vijon të kryesojë rajonin për sa i përket largimeve të qytetarëve. Më shumë se 1.7 milionë shqiptarë, e barabartë me më shumë se gjysmën e popullsisë aktuale, janë larguar në më pak se dy dekada.

Ndërkohë, një numër në rritje i maqedonasve kanë kërkuar azil në Gjermani në vitin 2021. Ndryshe nga Shqipëria fqinje, Maqedonia e Veriut nuk ka pasur më parë problem me azilkërkuesit në Evropë. Por, Ministria Federale e Punëve të Brendshme gjermane njoftoi për 4500 kërkesa për azil, duke shtuar se numri nga Kosova ka rënë. (Exit.al)