Një cunami i ri çmimesh pret qytetarët

22

Një cunami i ri çmimesh i pret qytetarët pas shkrirjes së çmimeve të produkteve ushqimore bazë në fund të muajit. Industria e cila është gjendur në goditjen e çmimeve të energjisë dhe çmimeve të ngrira të produkteve të saj, e sheh një rrugëdalje në rritjen e çmimeve të produkteve, nëse nuk do të ketë masa të reja të qeverisë për të kapërcyer krizën në të cilën ndodhet. Nga Ministria e Ekonomisë thonë se tani për tani janë duke u analizuar të dhënat nga Enti Shtetëror i Statistikave lidhur me rritjen e çmimeve dhe kostos së jetesës, kështu që do të vendoset nëse çmimet do të shkrihen apo do të qëndrojnë të ngrira për një kohë. Vendimi duhet të merret në fund të muajit.

Industria e mbuluar nga masa e qeverisë pret që çmimet të shkrihen ose qeveria të mendojë se si ta ndihmojë atë pasi edhe ajo tashmë po përjeton një goditje nga rritja e madhe e çmimeve të energjisë elektrike, gazit dhe naftës.

Industria e mullirit dhe pjekjes, e cila tashmë ka shënuar humbje për shkak të çmimit të lartë të energjisë elektrike dhe gazit, njofton rritje të çmimit të produkteve dhe kërkon ndihmë nga qeveria për muajt e ngrirjes së çmimeve dhe humbjet nga rritja e çmimit të energjisë elektrike. 400 për qind dhe rritja e shumëfishtë e çmimit të gazit.

  • Me siguri që do të ketë rritje të çmimit të produkteve tona pas shkrirjes së çmimeve. Nuk dihet ende se çfarë do të bëjë ai pas largimit nga posti. Do të vendoset nga secila kompani në varësi të humbjeve të saj për shkak të çmimit të energjisë elektrike dhe gazit. Për të sqaruar situatën, një kompani nga sektori ka rritur kostot prej 240 mijë eurosh në muaj vetëm për energjinë elektrike. Kompanitë kanë marrë kontrata të shkëputura në mënyrë të njëanshme nga furnizuesit e energjisë elektrike dhe tani duhet të paguajnë çmimin e tregut të energjisë elektrike, i cili është rritur me 400 për qind. Gjithashtu, çmimi i gazit është rritur disa herë, ka edhe benzinë. E gjithë kjo ndikon që kompanitë të mos mund të përballen vetë me situatën – thotë Goran Malishiq, kryetar i Grupit të Industrisë së Mullirit dhe Furrë në Odën Ekonomike.

Ai pret që qeveria të gjejë një mënyrë dhe të ndihmojë industrinë sepse nuk do të mund ta përballojë vetë situatën.

  • Para zgjedhjeve kemi pasur një mbledhje në qeveri dhe kemi paraqitur qëndrimet tona për ngrirjen e çmimeve të produkteve tona dhe çmimet e larta të energjisë elektrike dhe gazit, por deri më tani nuk kemi përgjigje. Edhe kur u mor vendimi për ngrirjen e çmimeve të disa produkteve ushqimore, nuk na u premtua se do të bëhet diçka në këta dy muaj kur ne si kompani përjetuam tronditjen më të madhe nga çmimi i energjisë elektrike dhe gazit. “Tani qeveria do të duhet të gjejë një mënyrë për të ndihmuar sepse kjo industri nuk do të jetë në gjendje të përballojë këtë ritëm të rritjes së çmimeve nëse ngrirja e çmimeve vazhdon,” tha Malisic.

Ai nuk flet për pushime nga puna, por thotë se industria është në prag të kolapsit.

Ministria e Ekonomisë, e cila propozoi ngrirjen e çmimeve të ushqimeve, thotë se ende nuk dihet nëse do të qëndrojnë të ngrira në periudhën e ardhshme apo do të shkrihen.

  • Si Ministri e Ekonomisë dhe kur propozuam masën për ngrirjen e çmimeve të produkteve ushqimore bazë, iu referuam të dhënave zyrtare të Entit Shtetëror të Statistikave. Do të presim të dhënat për muajin dhjetor dhe sipas analizave që do të bëjmë do të vendosim nëse kjo masë do të vazhdojë edhe në periudhën e ardhshme – thonë nga Ekonomia.

Për mbështetjen e kompanive që prodhojnë produktet, çmimet e të cilave janë ngrirë me vendim të Qeverisë, ministria thotë se do të gjejnë një mënyrë për t’i mbështetur.

Teksti i plotë në “Plus info”