( video) SELA: Dikush nuk ka marë rrogë për dy muaj, por qytetarët pa shtetësi nuk kanë marë për 30 vjet

82

Këta njerëz, për të cilët flas 30 vjet, nuk marrin asnjë pagë, nuk kanë të drejtë të konkurrojnë për punë, nuk kanë të drejtë të sigurimit shëndetësor, nuk kanë të drejtë në një shtrat për të vdekur me dinjitet në spitale, thotë lideri i Aleancës për Shqiptarët, Ziadin Sela.për Radio Europën e Lirë

Z. Sela, ju vuani nga koronavirusi për një kohë të gjatë dhe tani jeni imunizuar, por nëse do të vaksinoheni, a do të vaksinoheni dhe cilën vaksinë preferoni?

Po, unë do të vaksinohem dhe do të merrja çdo vaksinë që do të jetë në dispozicion ose ndonjë vaksinë që do t’i jepet çdo qytetari në Republikën e Maqedonisë Veriore.

Ju pyes si opozitar ashtu edhe mjek – Si po merret qeveria me pandeminë?

Vetë shifrat që ne shikojmë dhe ku vendi ynë renditet në botë për nga vdekshmëria, numri i të infektuarve për frymë tregon se qeveria nuk po ecën mirë. Dhe nëse shtohet vaksinimi, ne nuk jemi të fundit në rajon, dhe ndoshta në botë, si një vend që filloi vaksinimin shumë më vonë. Dhe kjo ndodh si fenomen, nëse keni parasysh politikat e këtyre kompanive që bëjnë vaksina, ato nuk lejojnë asnjë vend me një vend të marrë vaksina, në mënyrë që të parandalojnë detyrimin e biznesit të shëndetit publik në shkallë globale . Vetë fakti që këtu nuk kemi ministra, kryeministra që mbajnë pozicione shëndetësore, këtu kemi biznesmenë që bëjnë biznes dhe skandali me kthimin e parave nga qeveria kineze tregon, këtu keni përgjigjen, pse nuk arrijmë të merrni vaksinat. Në sytë e këtyre ndërmarrjeve që prodhojnë vaksina, ne nuk jemi një vend që dëshirojmë të bëjmë biznes me vaksinimin dhe nuk jemi të interesuar të bëjmë imunizime dhe të mbrojmë shëndetin e qytetarëve.

Jeni kundër shtyrjes së regjistrimit. A ishte e mundur të kryhej ai operacion me mbi një mijë njerëz të sapo infektuar në ditë dhe me më shumë se një duzinë të vdisnin çdo ditë?

Ne kemi një intervistë sot dhe e kuptojmë shumë mirë dhe jemi dy metra larg. E njëjta gjë do të ndodhë me regjistrimin. Dhe plus që nuk do të mbahet brenda, por në ambiente të hapura. Më tregoni më shumë rreth rrezikut. Para se të caktoni një datë fillimi për regjistrimin, ne sugjerojmë që regjistrimi të mbahet diku gjatë periudhës së verës, duke supozuar që popullata do të imunizohet deri atëherë. Por kjo nuk është arsyeja, sepse koronavirusi duhet të shtyjë regjistrimin, duke pasur frikë se jo vetëm që do të shtyhet, por do të ndërpritet. Në këtë vend, regjistrimi u ndërpre 10 vjet më parë. Fatkeqësisht, ky është një rregull i njohur, nëse diçka ndodh vetëm për herë të parë, nuk mund të ndodhë më kurrë, por nëse ndodh për herë të dytë, do të ndodhë përgjithmonë.

Ju po bllokoni grupin e pestë të masave për të ndihmuar qytetarët dhe ekonominë në krizën e dhjamit, duke e bërë atë të kushtëzuar nga Ligji për Shtetësinë. A nuk mund të presim të shohim se njerëzit që nuk kanë pagë për muaj?

Por nuk është e vërtetë, është një gënjeshtër e madhe. Ne nuk po e bllokojmë, nuk kemi paraqitur amendamente, por cili është komisioni mëmë që po debaton për këtë çështje, pasi ka ardhur koha që unë të them të vërtetën për këtë temë. Ky është Komisioni për Financa dhe Buxhet, dhe atje, ashtu si në Komisionin për Çështjet Evropiane, mund të keni 100 mijë ndryshime, debati në këtë komision zgjat për tre ditë. Më tregoni sa ditë dhe javë është debatuar kjo punë që ne kemi bllokuar grupin e pestë të masave ekonomike që duhet të ndihmojnë qytetarët. Kjo gënjeshtër dhe e pavërtetë është thënë para qytetarëve për një muaj të tërë.

A do t’i bllokoni?

Ne do të bllokojmë gjithçka që mund të bllokojmë derisa ligji ynë të bllokohet me ndryshime në komisionin amë ku po pret.

A nuk mund të presim për të parë se njerëzit nuk duan një pagë, dhe ky është një problem që ka vazhduar për dekada?

Po për kë po flas? Këta njerëz për të cilët po flas, këta qytetarë nuk janë paguar për 30 vjet, nuk kanë të drejtë të konkurrojnë për një vend pune, nuk kanë të drejtë të sigurimit shëndetësor, nuk kanë të drejtë në një shtrat për të vdekur me dinjitet në spitale. Dhe këta janë qytetarë. Dhe ata jetojnë në kushte edhe më të vështira se këto kategori të tjera të qytetarëve.

Ashtë një gënjeshtër që ne nuk e bllokuam atë, sepse pa marrë parasysh se sa duam ta bllokojmë, është e vlefshme për tre ditë. Të gjitha ndryshimet e tjera, tre ditë pasi ndryshimet do të bllokohen ose debatohen, të gjithë të tjerët që nuk do të debatohen hidhen dhe mund të vazhdojnë të ofrojnë ndihmë të tillë për qytetarët. Por duket se këta njerëz mund të mos kenë para, kështu që le të gjejmë një justifikim në këtë punë që po bën Aleanca për Shqiptarët dhe Alternativa. Ashtu është Një gënjeshtër që është thënë në konferencat për shtyp për një muaj të tërë, dhe qytetarët duhet të kërkojnë falje për lojën me situatën e tyre të vështirë.

Të gjithë intervistën me udhëheqësin e Aleancës për Shqiptarët, Ziadin Sela, mund ta shikoni në videon në fillim të këtij teksti.