Talat Xhaferi i vuri çelsin Kuvendit – pa shumicë nuk ka qeveri

118

Qeveria e Zoran Zaev ka qeverisur vendin për disa muaj, praktikisht pa pasur shumicën në Kuvend. Ata 62 deputetë në dispozicion të LSDM dhe BDI, u mblodhën për herë të fundit në legjislaturë për të përmbushur dëshirën e Kryeministrit i cili u përpoq t’i “provonte” opozitës se ai ka shumicën dhe legjitimitetin për të qenë në pushtet. Që atëherë, nuk ka shumicë në Kuvend dhe praktikisht nuk ka qeveri.
Këtë mëngjes, Xhaferi akuzoi opozitën, e cila sipas të gjitha rregulloreve ligjore është një akuzë qesharake sepse opozita nuk është ajo që është e detyruar të sigurojë kuorumin dhe shumicën në Parlament edhe kur qeveria ka deputetë të cilët për arsye të ndryshme parandalohen nga ardhja në punë. Ky është problemi kur qeverisni me një shumicë të pakët dhe në të njëjtën kohë nuk jeni gati të pranoni ndonjë propozim të atyre prej të cilëve prisni mbështetje, në këtë rast opozitës.
Ata dolën me një propozim interesant sot. Në mënyrë që paratë nga ndihma shtetërore të arrijnë tek qytetarët, ata propozuan që në një seancë të veçantë të veçohen vetëm ato zgjidhje ligjore që i referohen asaj dhe t’i votojnë me konsensus. Por Xhaferi tha këtë mëngjes se nuk është në përputhje me rregulloren e punës, prandaj ai shtyu seancën e nesërme, dhe si rezultat, qytetarët dhe kompanitë do të mbeten pa para.
Por edhe kjo nuk është kështu. Çdo ligj i propozuar mund të tërhiqet nga ai që e propozoi atë dhe të ri-propozohet brenda një periudhe të shprehur në mënyrë që të mund të gjendet si një pikë e veçantë në rendin e ditës. Duke pasur parasysh shpejtësinë me të cilën u votuan ndryshimet në Kushtetutë për të ndryshuar emrin kushtetues, dhe duke ditur se sa të dobishme mund të jenë shërbimet kur ata duan, procedura mund të përfundojë në më pak se 24 orë dhe nesër këto zgjidhje ligjore do të hyjnë në procedurën parlamentare . Por opozita tashmë ka ngritur dyshime se kjo nuk ka të bëjë me pengesa ligjore por me një mungesë parash në buxhet për shkak të të cilave qeveria pengon me vetëdije miratimin e këtyre zgjidhjeve ligjore.
Që nga sot, mungesa e shumicës dhe kuorumit në parlament ka marrë një dimension të ri pasi Xhaferi deklaroi moratorium në punën e tij derisa qeveria të sigurojë nënshkrimet e 61 ligjvënësve.

https://press24.mk/dzhaferi-mu-stavi-kluch-na-sobranieto-bez-mnozinstvo-nema-vlast