Riker: Maqedonia Veriore ka një zë në Aleancën më të fuqishme, SHBAqëndrojnë pranë jush

15

Ne jemi së bashku në NATO. Një familje, e njëjta e ardhme. Për t’u bërë pjesë e Aleancës, Maqedonia Veriore ka demonstruar angazhimin e saj për të kontribuar në sigurinë globale dhe demonstroi efektivitetin e politikës së dyerve të hapura të NATO-s. Tani që Maqedonia e Veriut ka një vend në tryezë si një anëtare e aleancës më të fuqishme ushtarake në botë, ne presim që ajo ta përdorë atë për të kontribuar në këtë aleancë.

Kjo u tha sot përmes ndihmës sekretarit të shtetit të SH.B.A.-së për Çështjet Evropiane dhe Euroaziatike Philip Reeker, duke uruar përvjetorin e parë të anëtarësimit në NATO në Maqedoninë Veriore.

  • Një vit më parë, më 27 Mars, përkundër pandemisë vdekjeprurëse që shkatërroi vendet në të gjithë botën, unë qëndrova me Ambasadorin e Përkohshëm të Maqedonisë Veriore, Vilma Petkovska, këtu në Departamentin e Shtetit në Uashington, kur vendi depozitoi instrumentin e pranimit në NATO , “Atëherë ju përshëndetëm si aleati i 30-të i NATO-s,” tha Reeker.

Reeker tha se bashkimi me NATO do të thotë një angazhim ndaj sigurisë globale dhe vlerave dhe se aleatët e NATO-s punojnë krah për krah me partnerët e tyre për të promovuar dhe ruajtur atë siguri dhe për të koordinuar përpjekjet strategjike të mbrojtjes.

  • Në zhvillimin e Agjendës së NATO-s 2030, aleatët e NATO-s njohin kërcënimet dhe sfidat e ardhshme për sigurinë e Aleancës, që vijnë nga një larmi drejtimesh – ndryshimi i klimës, siguria kibernetike, antiterrorizmi, veçanërisht në Afganistan dhe Irak, siguria e energjisë dhe sfida të tjera. Të cilat ne fytyrë së bashku. Kërcënimet vijnë gjithashtu nga teknologjitë e reja, regjimet autoritare ose ngritja e ekstremizmit dhe terrorizmit. Maqedonia Veriore mund të jetë e pozicionuar mirë për të ofruar një shkëmbim të përvojës dhe ekspertizës që do të ndihmojë në sigurinë kolektive. “Ne presim që ju do të vazhdoni të vendosni trupat tuaja dhe të mbështesni misionet e NATO-s dhe të ftoni aleatët të stërviten në poligonin tuaj Krivolak,” tha Reeker.

Ai shtoi se Shtetet e Bashkuara inkurajojnë vendin për të përdorur zërin e tij në nivelin politik, për të shkëmbyer përvoja dhe për të punuar në frymën e solidaritetit.

  • Shtetet e Bashkuara riafirmojnë angazhimin e tyre për integrimin Euro-Atlantik të Maqedonisë Veriore. Ne e mirëpresim vendimin e Bashkimit Evropian për të hapur negociatat me Maqedoninë Veriore në Mars të vitit të kaluar, i cili pasoi një njohje të përparimit të rëndësishëm që keni bërë në zbatimin e reformave të nevojshme për anëtarësimin në BE dhe një shoqëri më të prosperuar. “Unë i mirëpres përpjekjet e Kryeministrit Zaev, Zëvendës Kryeministrit Dimitrov, Ministrit të Jashtëm Osmani dhe të gjithë qytetarëve të Maqedonisë Veriore për të arritur këtë qëllim,” tha Riker.

Diplomati amerikan nënvizoi se pavarësisht nga sfidat që qëndrojnë përpara, Shtetet e Bashkuara qëndrojnë pranë Maqedonisë Veriore në përpjekjet e saj për të ndërtuar një të ardhme më të mirë.

  • Anëtarësimi në BE do të rrisë stabilitetin rajonal dhe lidhjet politike dhe ekonomike me Evropën dhe do të forcojë partneritetin transatlantik. “Përpjekjet tuaja dhe diplomacia juaj e guximshme e parë përmes Prespës, së bashku me angazhimin tuaj dhe marrëdhëniet e mira fqinjësore, kontribuojnë në formësimin e të ardhmes së rajonit të Ballkanit Perëndimor,” tha Reeker.

Ndihmës Sekretari i Shtetit i SH.B.A.-së për Çështjet Evropiane dhe Euroaziatike kujtoi se ky vit shënon gjithashtu 25 vjet marrëdhënie diplomatike midis Shteteve të Bashkuara dhe Maqedonisë Veriore.

  • Këtë vit ne festojmë arritjet që dy vendet tona kanë bërë në 25 vitet e fundit. Unë pres që të shoh se çfarë do të bëjmë në 25 vitet e ardhshme, tha Reeker në një mesazh me video me rastin e përvjetorit të parë të anëtarësimit të Maqedonisë Veriore në NATO.