MASH: Ne jemi të detyruar të sigurojmë diplomimin, bojkoti është i pajustifikuar dhe në dëm të maturantëve

60

Ministria e Arsimit dhe Shkencës dhe Qeveria janë të detyruar dhe do të kryejnë diplomimin maturantët për të siguruar mundësi për të gjithë mbi 14,000 nxënësve që janë regjistruar të marrin provimin dhe të vazhdojnë studimet e tyre dhe të regjistrohen në fakultete.Është e papërgjegjshme të mohosh të drejtën për ata që kanë vendosur të vazhdojnë në fakultet.

Nxënësitqë nuk planifikojnë të vazhdojnë në fakultete, kanë zgjedhjen të marrin vetëm provimin e maturës dhe provimin profesional.

Këtë vit, provimi i maturës shtetërore do të jepet sipas një metodologjie të shkurtuar dhe të ndryshuar, siç vendosi Ministria e Arsimit dhe Shkencës në fillim të vitit shkollor, dhe maturantët dhe shoqatat e shkollës së mesme dhe mësuesit dhe prindërit ranë dakord me këtë.

Ju kujtojmë se janë bërë ndryshime në konceptimin ekzistues, janë futur dy kurse shtesë me zgjedhje – gjeografi dhe informatikë, dhe ne kemi harmonizuar detyrën e projektit që të jetë interesante për të diplomuarit. Dhe ne e bëmë atë së bashku me gjimnazistët.

Ju kujtojmë gjithashtu se një grup pune i përbërë nga përfaqësues të nxënësve të shkollave të mesme dhe Qendra Shtetërore e Provimit do të përgatisë një koncept krejtësisht të ri për diplomimin e shtetit, i cili do të përdoret nga viti i ardhshëm dhe me këtë në një kohë të shkurtër një hap i madh drejt tërë konceptin.

Ne nxisim që arsimi duhet të vazhdojë edhe përballë një pandemie, sepse ka të bëjë me të ardhmen e brezave të rinj. Ministria ka bërë gjithçka që nga fillimi për të mos lejuar që pandemia të ndikojë në zhvillimin dhe përparimin enxënësve.

Ne jemi të vetëdijshëm se pandemia ka sjellë shumë sfida dhe ndryshime, por ajo nuk duhet të pengojë studentët dhe të diplomuarit nga vazhdimi i studimit dhe azhurnimit.

Bojkotimi i një grupi të diplomuarish nuk është në favor të askujt dhe në këtë rast është plotësisht i pajustifikuar. Bojkotimi i kësaj detyre dhe përgjegjësie thelbësore është i papranueshëm.

Ministria e Arsimit dhe Shkencës mbetet një partner i fortë i studentëve, të diplomuarve, mësuesve dhe prindërve dhe si më parë ne do të diskutojmë hapur dhe bashkërisht të gjitha sfidat, por tani na duhet arsyeja dhe pranimi i situatës.

Ministria e Arsimit dhe Shkencës