Kovaçevi eurodeputeti me një provokim të ri: Ka 200 mijë pasaporta Bullgare në Maqedoni, unë gjithashtu njoh politikanë që kanë pasaporta Bullgare

33

Eurodeputeti nga Partia Popullore Evropiane, Andrej Kovachev postoi një status interesant në rrjetin social Facebook, ku komentoi lajmin e botuar nga e përditshmja Bullgare “Monitor” se më shumë se 9000 mijë qytetarë të RS Maqedonisë morën shtetësinë Bullgare në bazë të origjina, gjatë vitit të kaluar 2020.

Kovachev tregon se aktualisht ka mbi 140,000 qytetarë maqedonas që nuk janë shqiptarë, vllehë, turq, romë ose serbë dhe mbajnë dokumente bullgare. Së bashku me njerëzit që presin miratimin e kërkesave të tyre, numri, sipas Kovachev, rritet në 200,000. Ai vetë shprehet se midis atyre 200,000 qytetarëve bullgarë ka disa që nuk janë të sinqertë në ndjenjat e tyre bullgare dhe kanë marrë dokumente bullgare për të qenë në gjendje për të përfituar nga pasaporta evropiane bullgare nga “Tatar-Bullgaria” ndryshe e urryer.

Kovaçov kujton se ata njerëz që e bënë atë nga oportunizëm ose për shkak të rrethanave “si realisti dhe presidenti z. Pendarovski “plotësoi Deklarata të rreme se ata ndjehen si Bullgarë dhe për këtë arsye ata duhet të mbajnë përgjegjësi ligjore në Bullgari, dhe turpi në Maqedoni që ata janë tradhtarë të doktrinës aktuale zyrtare” nuk kemi asgjë të përbashkët me Bullgarët “.

Kovachev pretendon se sipas vëzhgimit të tij personal, shumë njerëz, përveç që janë oportunistë, janë edhe realistë dhe nuk mund të pranojnë publikisht se kanë shtetësi bullgare. Ata e dinë shumë mirë, thotë Kovaçov, që të jesh bullgar në Maqedoni është akoma një barrë e rëndë dhe madje një vendim. Sipas eurodeputetit bullgar, disa nga realistët, për të mbuluar marrëdhëniet e tyre me nënën Bullgari dhe identitetin bullgar të deklaruar prej tyre, madje përhapën publikisht retorikën dhe propagandën më të egër anti-Bullgare.

“Unë njoh njerëz të tillë personalisht. Ka politikanë aktualë dhe ish-politikanë. Edhe të majtët edhe të djathtët. Ka kandidatë të pasuksesshëm – politikanë, nëpunës të lartë civilë, biznesmenë, gazetarë, figura publike, ka të gjitha llojet. Disa prej tyre vetëm tani, duke lexuar ato rreshta, e njohin veten e tyre, duke menduar se ajo që është shkruar u dedikohet atyre personalisht. Nuk varet nga ju personalisht, jini të qetë. “Unë nuk do të citoj emra,” shkroi Kovaçev në statusin e tij.

Sipas Kovachev, ata njerëz janë viktima të frikës se mos e shpallni veten bullgar. Provë e kësaj frike është fakti se asnjë njeri në zyrë që nënshkroi personalisht Deklaratën e Vetëdijësimit Etnik Bullgar nuk do të guxojë të komentojë nën postimin e tij në Facebook.

“Kur kjo frikë ose siç do të thoshte Pendarovski kur të mbyllen ato” rrethana “, qindra mijëra Bullgarë në Maqedoni do të tregojnë, provojnë dhe faktorizojnë veten e tyre. “Siç tha” presidenti realist “ca kohë më parë – ata do të jenë si Gotse – deklarohen qartë Bullgarët që duan dhe luftojnë për një Maqedoni të pavarur”, përfundon Kovaçev.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/dvoen-skok-na-jelaeshtite-da-stanat-bylgari-v-pandemijata-249487?fbclid=IwAR0_NFCs0sAzHqSQXo-ErEed6KAttOuOf54rci0K_yZPAA25fZ7-9euXK4Y