Hapet vendkalimi i përkohshëm kufitar Strezimir-Restelicë

105

Vendkalimi i përkohshëm kufitar Strezimir – Restelicë në kufirin Maqedonia e Veriut – Kosovë prej sot edhe zyrtarisht është hapur për qytetarët e të dy vendeve, në prani të ministrit të Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski dhe homologut të tij të Kosovës Xhelal Sveçla dhe zëvendëskryeministres së Kosovës Emilia Rexhepi.

Vendkalimi që gjendet në malin Korab, në kufirin e Maqedonisë së Veriut-Shqipërisë-Kosovës, do të punojë deri më 1 shtator të këtij viti nga ora 08:00 deri në ora 20:00.
Për kalimin e kufirit do të vlejnë të njëjtat rregulla si në vendkalimet e tjera kufitare, gjegjësisht pasaportë të vlefshme (pasaportë ose letërnjoftim).

Ministria e Punëve të Brendshme informon se vendkalimi është i rëndësishëm për zhvillimin e turizmit të komunave në të dy anët e kufirit, si dhe për ndërlidhjen e banorëve të komunave do të plotësojë nevojat e qytetarëve që jetojnë në Komunën e Mavrovës dhe Rostushe, Maqedonia e Veriut dhe Komuna e Dragashit, Republika e Kosovës dhe do të përdoren më së shumti nga banorët e fshatrave Rostuse, Velebrdo dhe роirovnica – nga pala maqedonase dhe fshati Restelica, nga ana e Kosovës.

“Hapja e sotme e vendkalimit të përkohshëm të kufirit Strezimir – Restelicë është një tjetër kontribut i yni i përbashkët në emër të qëllimeve të përbashkëta – kufijtë që do të jenë të sigurt dhe të hapur për qytetarët. Ky vendkalim kufitar, megjithëse në qëllimin dhe karakterin e tij është praktikisht i tipit lokal, është ende në interes të banorëve të rajoneve kufitare, për tranzitimin e tyre të qetë në të dy anët e kufirit, pavarësisht nëse është ekonomik, privat apo tjetër arsyet”, theksoi Spasovski.

Duke marrë parasysh që vendkalimi, si rregull, operon në periudhën e verës, ai theksoi, gjatë operacionit njëmujor në vitin 2019, u regjistruan pothuajse 1,900 kalime, që është një numër i respektueshëm për një kalim të tillë të përkohshëm të kufirit.

Zëvendëskryeministrja e Republikës së Kosovës, Emilija Rexhepi, theksoi se hapja e këtij vendkalimi kufitar është me rëndësi të jashtëzakonshme për popullatën lokale në këtë rajon dhe i shprehu mirënjohje të madhe ministrit Spasovski për kontributin e tij në afrimin e dy komunave përmes hapja e këtij vendkalimi kufitar.

Maqedonia e Veriut dhe Kosova aktualisht kanë dy vendkalime kufitare – Bllacë dhe Jazhincë (Glloboçicë).

Vendkalimi kufitar Strezimir – Restilicë, i cili nuk funksionoi fare për një kohë të gjatë, u hap në të njëjtën periudhë në 2018, pastaj në vitin e ardhshëm 2019, ndërsa vitin e kaluar për shkak të pandemisë nuk ishte i hapur. Si i përkohshëm, zyrtarisht filloi të funksionojë në gusht 2003 dhe u përdor nga marsi deri në tetor nga ora 07:00 e mëngjesit deri në 19:00 pasdite.

Shoqatat e maqedonasve nga rajoni I Gorës kërkojnë që në vendkalim të ketë regjim të vazhdueshëm kufitar, që do të thotë të jetë i hapur 24 orë dhe të mund të kalojë secili.