31.9 C
Tetovo
E hënë, 22 Korrik, 2024
BallinaTeknologji(Foto) Ushtria amerikane ka zhvilluar teknologji për shikimin prapa murit

(Foto) Ushtria amerikane ka zhvilluar teknologji për shikimin prapa murit

Ushtarët shpesh e gjejnë veten në një situatë pa krye – është veçanërisht e papërshtatshme kur ata nuk mund të shohin atë që është pas një muri, strehe ose automjeti, kështu që ata duhet të rrezikojnë jetën e tyre vetëm për të shikuar dhe për të gjetur se ku është armiku.
Shtetet e Bashkuara dëshirojnë ta ndryshojnë atë me teknologjinë e re që kanë zhvilluar.

Është një teknologji e quajtur Integrited Visual Awareness System (IVAS), të cilat janë syze që përmbajnë një kombinim të kamerës dhe sensorëve, falë të cilave projektohet imazhi i asaj që duhet të jetë prapa një muri, pra strehës.
Ushtarët në një automjet të blinduar, për shembull, duke përdorur këtë sistem, nuk do të duhet të dalin jashtë për të parë se çfarë po ndodh, por në ekranet e syzeve të tyre inteligjente do të jenë në gjendje të shohin transmetimin nga kamerat e montuara në automjet, dhe saktësisht ato kamera mund të shikonin nëpër cepa.

Kur bëhet fjalë për armë (pushkë, për shembull), kamerat termike mund të instalohen për të lejuar ushtarët të shohin në errësirë, dhe syzet gjithashtu mund të shfaqin harta dixhitale, e cila është veçanërisht e dobishme kur ushtarët janë në një territor të panjohur.
Pentagoni beson se kjo teknologji do të zvogëlojë numrin e viktimave të panevojshme në minimum, pikërisht sepse do të rrisë efikasitetin e fushës së betejës dhe plani është që të investohen 1.1 miliard dollarë në IVAS, i cili do të pajiset, mbi të gjitha, këmbësorisë në vija e frontit.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments