Ekspertët paralajmërojnë: Tregu është përmbytur me mjaltë të falsifikuar

39

Mos blini dhe “ikni” menjëherë nëse mjalti është si “Strumka” apo “Gazoza”, thonë ekspertët. Tregjet janë të përmbytura me 50 deri në 70 për qind mjaltë të falsifikuar që është vështirë të njihet dhe është bërë nga njerëz që nuk kanë parë kurrë bletë.

Në Slloveni, mbi 90 për qind e shitjeve të mjaltit janë “nga dera”, drejtpërdrejt nga prodhuesi. Vetëm 10 për qind e konsumatorëve blejnë mjaltë në treg.

Sa jemi të gatshëm të ndjekim shembullin slloven, a kemi mjaftueshëm besim te bletarët tanë, si do ta mbyllim vitin, a do të hamë mjaltë më të shtrenjtë?

– Mendimi i gabuar është se ka “mashtrime” se si të njohësh mjaltin e vërtetë – “nëse zgjatet kur rrotullon lugën, nëse bën këtë apo atë, këtë apo atë”, siç shkruhet në internet. Falsifikuesit sot janë shumë të mirë. Shtoni sheqerin, pak vaj esencial dhe pak mjaltë. Në fakt është një përzierje që nuk ka të bëjë me mjaltin, dhe mund të vërtetohet vetëm në laborator ose, më saktë, në një laborator – në Gjermani. Nuk është i dëmshëm për shëndetin e njeriut, por nuk i ka atributet që ka mjalti i pastër e i pastër, thotë Bostjan Noch, kryetar i Shoqatës së Bletarëve të Sllovenisë dhe nismëtar i festimit të Ditës Botërore të Bletës.

Në një bisedë për MPB-në, ai tha se mjalti duhet blerë ekskluzivisht nga prodhuesit vendas, real.

Sipas tij, nëse mjalti (kavanozi 900 gram) është nën 10 euro, vështirë se mund të thuhet se është i vërtetë. Bletarët nuk prodhojnë kurrë mjaltë për dy, tre apo katër euro sepse bletaria nuk është aspak punë e lehtë.

  • Çmimi real i mjaltit të vërtetë është 10 deri në 15 euro për kavanoz (900 gram). Çdo gjë nën 10 euro është “problematike”. Dhe ja, edhe një herë, nëse mjalti është dy, tre apo katër euro, nuk do ta besoja, nuk është mjaltë blete, i përgjigjet Noch pyetjes se a duhet blerë mjaltë në markete.

Eksperti slloven thekson edhe një herë se blerësi mesatar nuk mund ta njohë mjaltin e vërtetë dhe për këtë arsye duhet ta blejë direkt nga bletarët. Një problem tjetër është se zakonisht nuk ka analiza, të cilat gjithsesi kushtojnë shumë.

https://press24.mk/ekspertite-predupreduvaat-pazarot-preplaven-so-falsifikuvan-med