Dita e inaugurimit po afron, ushtria zbarkon në Kongresin Amerikan, rritet frika nga reagimi Trump

123

Një total prej 15,000 anëtarësh të Gardës Kombëtare Amerikane, janë aktivizuar dhe do të vendosen në Uashington, D.C. për të ndihmuar në forcimin e sigurisë në prag të përurimit të Presidentit të zgjedhur Joe Biden.

Të mërkurën në mëngjes, ndërsa Dhoma e Përfaqësuesve përgatitej të votojë për fajësimin e dytë të Presidentit Donald Trump, shumë roje dhe gra u panë duke fjetur në dyshemetë e ndërtesës së Kapitolit, të përgatitur për të ruajtur rrethin.

Disa nga anëtarët e Gardës u panë me armë. New York Times dhe CNN të dy raportojnë se shumë prej trupave që janë duke populluar zonën D.C. do të armatosen pasi të marrin autorizimin nga Pentagoni.

Numri i anëtarëve të Gardës që vijnë nga shtete të tjera është në rritje, mes frikës së përshkallëzuar të protestave më të dhunshme pas trazirave vdekjeprurëse në SHBA javën e kaluar.

“Tani për tani [Jan. 11], ne kemi afërsisht 6,200 ushtarë të Gardës Kombëtare dhe avionë nga gjashtë shtete dhe Distrikti i Kolumbisë në tokë në NCR duke mbështetur autoritetet civile”, tha gjenerali i ushtrisë Daniel Hokanson, Shefi i Byrosë së Gardës Kombëtare. “Ne kemi marrë kërkesa për mbështetje nga shërbimi sekret, policia e Kapitolit dhe policia e parkut dhe jemi autorizuar të sigurojmë deri në 15,000 anëtarë të gardës për të përmbushur kërkesat aktuale dhe të ardhshme të mbështetjes së inaugurimit”.

Ushtria gjithashtu tha të martën se zyrtarët po punojnë me shërbimin sekret për të përcaktuar se cilët anëtarë të gardës mund të kenë nevojë për shqyrtime shtesë të sfondit. Rep. Demokrat Jason Crow nga Kolorado i kishte kërkuar sekretarit të ushtrisë Ryan McCarthy që anëtarët e Gardës së Komandës së Hetimit Penal të Ushtrisë të hynin për të siguruar që ata nuk ishin “dashamirës ndaj terroristëve të brendshëm”. Ushtria tha se disa anëtarë mund t’i nënshtrohen shqyrtimeve shtesë të sfondit. Tradicionalisht, ata që ndodhen afër presidentit – ose në këtë rast presidenti i zgjedhur – kontrollohen më nga afër. Deri më tani, zyrtarët thanë se ata nuk kanë identifikuar ende asnjë anëtar të gardës që mori pjesë në protesta.

Ushtria tha që Garda Kombëtare D.C gjithashtu po u jep trupave trajnim shtesë ndërsa mbërrijnë në qytet, kështu që ata dinë të identifikojnë dhe raportojnë çdo sjellje ekstremiste tek komandantët e tyre.

Ushtria gjithashtu tha se po punon me FBI për të identifikuar njerëzit që morën pjesë në sulmin e Kapitolit, duke shtuar, “çdo lloj aktiviteti që përfshin dhunë, mosbindje civile ose prishje të paqes mund të dënohet sipas Kodit Uniform të Drejtësisë Ushtarake ose nën ligji shtetëror ose federal”.