Darko Janevski / Kush do të shtrihet në Idrizovë për përsëritjen e “MONSTRËS” pa prova të reja?

59

Për disa ditë tani kemi dëgjuar biseda boshe dhe joefektive për atë se si ishte Zaev, pasi Fatime Fetai praktikisht nuk bëri asgjë tjetër përveç se mori të njëjtin rezultat për Liqenin e Smiljkovsko si në procedurën e mëparshme (kërkesa për lirimin e atij që ishte dënuar më parë si roje, është vetëm një pamje e ndryshme e provave për ngjarjen dhe asgjë tjetër).

Gjoja, njerëzit nuk e dinin se çfarë ishte Zaev dhe kush ishte, kështu që “Përbindëshit” iu desh të përsëritej për të zbuluar. Pas gjithë kësaj, në vend të një shpërthimi reagimesh, ne vetëm dëgjojmë se si Zaev ishte një “përbindësh” më i madh se vrasësit dhe këtu mbaron historia.

Duket se kjo arriti dy qëllime: një, njerëzit shfrynin zemërimin e tyre dhe zbrazeshin përmes FB, valvula e shkarkimit u hap për të ulur pak nervozizmin e tyre, kështu që pasi të zbrazeshin, ata tani mund të kthehen me qetësi në gri.

Dhe qëllimi i dytë: të mjegullohet pika reale në fund të kësaj çështje (megjithëse është larg fundit, sepse gjykata ende nuk ka vendosur, kështu që do të ketë ankesa, etj. Që nuk i përjashton ato që të lirohen, por për atë më poshtë).
Gjegjësisht, çelësi nuk është në atë se si është Zaev, por në deklaratën e Fetai se “bombat nuk sollën një të vërtetë tjetër për vrasjet në Liqenin e Smiljkovsko”.

Prandaj, pyetja në lidhje me të, në lidhje me Katica Janeva e cila kërkoi këtë rast, në lidhje me mikun e Fetai në sallën e gjyqit, Bubevski, si dhe në lidhje me prokuroren Spasovska që zëvendësoi Marko Zvrlevski pas shkarkimit dhe në bazë të së cilës Gjykata Supreme lejoi që të gjithë çështja të përsëritej. dhe lirimi i të dënuarve më parë, kështu që pyetja është – është mbi çfarë baze ata vërtet kërkuan dhe zhvilluan një rigjykim.

Në stilin e një adoleshenti të gjelbër dhe të dehur duke luajtur James Dean Frayer para vajzave, Fetai një herë tha se “ai nuk shkon askund pa ndriçuar Monstru” dhe se ka “38,000 të shtëna” të kësaj çështje. Bëni kujdes derisa “ai të sqarojë çështjen, ai nuk po shkon askund!”. Pra, ajo nuk e konsideroi çështjen të sqaruar, dhe meqenëse kishte 38,000 regjistrime, do të thotë se kishte një bazë të re dhe të ndryshme për sqarimin e çështjes. Doli që ajo nuk kishte një gjë të tillë dhe se ishte asgjë e madhe. Mbi çfarë baze e kërkoi çështjen Janeva atëherë, mbi çfarë baze e bëri të mundur Spasovska dhe mbi çfarë baze pranuan Fetai dhe Bubevski të luanin me lodra!?

Ligji antikushtetues dhe penal për SPO, i mbështetur nga ajo bandë e gjallë sharlatane e Legal, nuk tha që çdo çështje që do të përfundojë do të rinovohet nëse përmendet në ndonjë nga bisedat telefonike, por fjala e tij ishte se është e mundur nëse ekzistojnë arsye serioze që , të cilën unë do të thosha, Fetai i shkolluar shumë, do të sjellë një të vërtetë tjetër. Se ishte montuar, siç tha Zekiri. Se njerëzit janë të dënuar dhe të pafajshëm, siç tha Zaev. Dhe që të ketë prova të tilla, apo jo, duhet të dëgjoni bisedat. Ne nuk dëgjuam në bazë të provave ose të dhënave, siç dëshironi, Janeva e mori përsipër çështjen, në bazë të të cilave prova ose të dhëna serioze Spasovska lejoi që ajo të përsëritej, dhe Fetai dhe Bubevski e drejtuan atë përsëri. Tani mund të shihet se nuk kishte prova të tilla dhe se të paktën një nga të dënuarit me burgim të përjetshëm, për të cilin Fetai përsëri po kërkon të njëjtin dënim (dy të tjerët janë në arrati), mori disa vjet burg si dhuratë pa ndonjë bazë materiale. Nëse nuk do të kishte prova se ai ishte shpallur i pafajshëm në çështjen e përsëritur (kush e beson tani atë?) Atëherë procedurat mund të ishin ngritur vetëm për të, dhe jo të gjithë duhej të liheshin të lirë. Përveç faktit që për dy Fetai ndryshoi akuzën bazuar në të njëjtën provë nga çështja e parë – kështu që në vend të terrorizmit, ata ndiqen penalisht për ndihmë dhe mbështetje, gjë që kërkon dënime më të vogla. Kjo e bën edhe më komike të gjithë çështjen e përsëritur.

Por nëse nuk ka prova që çështja ishte e trilluar, ka prova se Zaev, i cili i mburrej Thaçit “duka” se po e përgatisnin për vendin e Gruevskit nga jashtë, pretendoi se të dënuarit ishin të pafajshëm. Ka prova që çështja u përsërit në bazë të një kërkese nga BDI. Vetë Grubi e pranoi këtë. Dhe ka prova që i gjithë sistemi gjyqësor i prokurorisë u shfrytëzua për të përmbushur këto aspirata politike. Kini kujdes, ky nuk është ligji i banditëve për 33 milion euro për Makpetrol. Kjo është një masakër pesë herë e fëmijëve dhe njerëzve që nuk mund të kthehen.

Kështu është mbledhur i gjithë mozaiku i kësaj çështje penale. Nuk e kam fjalën për vrasje, nuk është e diskutueshme, tuu i krimit duke përsëritur këtë rast, për të cilin, për fat të keq, të gjithë heshtin, përfshirë edhe ata që nuk duhet të heshtin, dhe disa prej të cilëve merren me madhështinë e tyre, dhe të tjerët me aleancën me Zaev.

Gjegjësisht, nëse dikush dënohet me gjobë ose me një dënim të caktuar me burgim prej disa vitesh, nëse dënimi do të paguhet ose do të vuhet pas vendimit fillestar përfundimtar ose pas çështjes së përsëritur, dhe nuk është aq e rëndësishme. Por në këtë rast, kishte disa dënime me burgim të përjetshëm. Me anulimin e vendimit të shkallës së parë dhe rihapjen e çështjes, ata u lanë të lirë. Kështu, nëse në fund të këtij procesi ata marrin përsëri të njëjtat dënime, të paktën njëri prej tyre është liruar për disa vjet pa ndonjë provë përkatëse apo edhe një të dhënë serioze që do të shkrihej në prova. Ndryshimi i punës për dy persona që ndihmuan, është në vetvete një shaka, por ndoshta ata njerëz me ngjyra nga Praven do të fillojnë një projekt të ri nga jashtë edhe për këtë.

Dhe të heqësh dorë nga dikush nga mënga e tij disa vjet liri në rast të një vrasje me pesë akuza është një krim më vete. Përveç mos dëgjimit të asaj që në procesin e parë ishte e pasaktë, e shpikur, e falsifikuar dhe e montuar. Asnjë fjalë për këtë. A nuk pretendoi Fatime Charlieva, për të cilën ata të porositur “gazetarë” nga BBC bënë një dokumentar, se ajo do ta hidhte dritë mbi të? A nuk ishte montuar çështja? Tani rezulton se ai nuk ishte montuar dhe se pa asnjë bazë, të dënuarit në çështjen e parë u dënuan me disa vjet burg (veçoj atë për të cilin Fetai tha se nuk kishte prova faji, dhe për të cilin, siç thashë, mund të përsëritej një procedurë e veçantë nëse vërtet është kështu).

Në çdo rast, ky është një krim për të cilin lojtarët e tij duhet të mbajnë përgjegjësi (nëse presioni nuk i bëhet gjykatës tani, kështu që ai bëri një komplot të ri me verdiktin). Sigurisht, ai idiot i cili eci në rrugë dhe hodhi prezervativë bazuar në pretendimet e Zaev se të dënuarit ishin të pafajshëm, le të ulet në shtëpi tani dhe t’u shpjegojë fëmijëve të tij se si ai mori pjesë në lirimin e vrasësve të tjerë të fëmijëve, por ai nuk është përgjegjës penalisht. Si banda e gazetarëve nga Zagar që siguruan pozicione mbi gjakun e atyre fëmijëve në mënyrë që ata të mund të mbushnin xhepat e tyre dhe të argëtonin fëmijët e tyre. Ato janë ato që janë – mbeturina njerëzore.

Por ata që, pa prova, morën çështjen dhe pa prova se ekziston një situatë e ndryshme faktike në çështje, e përsëritën atë, ndërsa lejuan lirinë e vrasësve, duhet të mbajnë përgjegjësi.

Përveç faktit që Zaev dhe koalicioni i tij kriminal LSDM-BDI duhej të largoheshin nga pushteti pas kësaj. Nëse Hollandezët, të cilët morën pjesë në vendosjen e këtij sistemi në vendin tonë, mund të jepnin dorëheqjen nga Qeveria e tyre për shkak të ndonjë gabimi në shtesën e fëmijëve (ai skandal me ta, në vendin tonë do të shkonte normalisht, me një ose dy konferenca shtypi, me një – dy kundër konferenca shtypi, pak e vrenjtur në FB dhe kaq shumë), për të luajtur me vdekjen e pesë personave, ne as nuk japim dorëheqjen, por ata janë përzënë nga karriget. Me disa prezervativë në xhepa, kështu që ata mund t’i hedhin përsëri në rrugë.

Për më tepër, tani mund të imagjinoni dhe shtoni një pjesë tjetër në mozaik – në një vend ku Ruskoska dhe Kacarska si një djall nga kryqi u larguan nga përcaktimi i arsyeve, motivi për “27 Prillin”, një tjetër prokuror nga i vetmi Prokuror Publik i Republikës së Maqedonisë pretendon se ajo nuk mund ta përcaktojë motivin për një akt për të cilin udhëheq tre persona si terroristë. Ju lutem Vërtet?

Por shikoni manipulimin, pra efektin indirekt – Fatime tani është një hero i dyfishtë: midis maqedonasve sepse ai kërkoi tre dënime të përjetshme, ndër shqiptarët sepse roja është i lirë, dhe dy nga ata që ishin dënuar më parë me burgim të përjetshëm tani nuk janë terroristë, por vetëm ndihmës.

Gjë që e bën të ardhmen tonë shumë më të ndritur. Në fakt, nga fjalët e fundit të Fetait tre ditë më parë, ju duhet të ndiheni më të lumtur dhe më të lumtur. Me duar të kapura dhe drejt horizontit, ku mund të shihen rrezet e diellit.