Ambasadorja e SHBA-K.Burns: Regjistrimi është një operacion statistikor kyç, për formësimin e politikave të ardhëshme të zhvillimit

50

Ambasadorja e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Maqedoninë Veriore, Kate Marie Burns, mbështeti miratimin e Ligjit të Regjistrimit në Parlament. Në një intervistë për Zërin e Amerikës, ajo vlerësoi se ky është një hap i rëndësishëm përpara, sepse në vend popullsia dhe prona nuk janë numëruar për gati 20 vjet, dhe ky operacion statistikor është vendimtar për krijimin e politikave të ardhshme të zhvillimit.

  • Së pari, unë jam shumë i lumtur që Ligji për Regjistrimin u miratua në Parlament. Për më tepër, ai kaloi me mbështetjen e dy partnerëve të opozitës dhe koalicionit qeveritar. Ky është një hap i rëndësishëm. Maqedonia Veriore nuk ka pasur një regjistrim për gati 20 vjet, dhe kjo ka ndikuar në procesin e politikëbërjes, pasi të dhënat e sakta të popullsisë janë një pjesë e rëndësishme e planifikimit të ardhshëm. “Ne presim që qeveria të sigurojë që regjistrimi të kryhet nga profesionistë, të cilët do të japin informacion që do të ndihmojë vendin në të ardhmen,” tha Burns.

Sipas ligjit, regjistrimi në Maqedoninë Veriore do të kryhet nga 1 deri në 21 Prill.

Që nga pavarësia e vendit, janë kryer dy regjistrime të plota, një i pjesshëm në 1991 dhe një regjistrim i popullsisë i organizuar nga qeveria e VMRO-DPMNE në 2011 dështoi.