Zaevi: Ministri kinez i Mbrojtjes do të mbërrijë më 30 mars dhe do të thotë kur do të mbërrijnë vaksinat

44

Kryeministri Zoran Zaev pret që imunizimi masiv në vend të fillojë më vonë këtë muaj ose në fillim të ardhshëm. Në fund të këtij muaji, siç deklaroi ai sot, sasitë e para priten përmes sistemit Kovax, dhe javën tjetër dozat e dyta të vaksinës ruse “Sputnik” me të cilën vaksinohen punonjësit shëndetësorë.

Ministri kinez i Mbrojtjes duhet të mbërrijë në vend në 30 të këtij muaji, i cili ndoshta do të japë informacion më të saktë kur të vijnë vaksinat Kineze.

Ajo që dimë nga të gjitha informacionet është se në fund të Marsit ne presim sasitë e para nga sistemi Kovax. Ministri kinez i Mbrojtjes po vjen në datën 30 dhe ne besojmë se ai do të sjellë informacion më të saktë kur të vijnë vaksinat kineze. Unë mendoj se dozat e dyta të “Sputnik” që përdoren për punëtorët shëndetësorë do të arrijnë në fillim të javës së ardhshme, tha Zaev pasi vizitoi fabrikën “Brako” në Veles.

Përveç qendrave shëndetësore dhe institucioneve shëndetësore ku mund të kryhet imunizimi, po përgatiten edhe ambiente shtesë në mënyrë që të zbatohet më shpejt imunizimi masiv i popullatës.

Duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve, Zaev tha se ai pret solidaritet për vaksinat, kryesisht nga Bashkimi Evropian.

Unë e di që Komisioneri Varhey po bën çdo përpjekje, unë e di që disa para duhet të paguhen për të paguar. Këto janë donacione, para evropiane. Unë nuk i di detajet, ministrat përkatës do t’i njoftojnë, por unë e di që ata po bëjnë gjithçka, tha Zaev.

Shtetet e Bashkuara, shtoi ai, mund të caktojnë 2,000 vaksina në ditë nga 850,000 vaksina, ose 20,000 për një rajon jo-BE që është një kandidat për anëtarësim. Serbia gjithashtu është përballur me pozicionet e saj – NATO neutrale, ka ndërmarrë hapa më herët. Të gjithë hodhëm hapa më vonë dhe sot jemi në të njëjtën situatë. Por Shtetet e Bashkuara dhe vendet anëtare të BE janë gjithashtu në një situatë të komplikuar dhe të ndërlikuar. Fjalë për fjalë, atmosfera atje është e njëjtë gjatë procesit të vaksinimit, nënvizoi Zaev.