Zaevi i bëri thirrje diasporës që të regjistrohen vetë

58

Më shumë se 82,000 qytetarë tanë nga diaspora kanë shfrytëzuar mundësinë për tu vetëregjistruar, gjë që kontribuon në krijimin e politikave më të mira për një të ardhme më të mirë të atdheut, njoftoi Kryeministri Zoran Zaev në profilin e tij në Facebook.

  • Unë i bëj thirrje të gjithëve nga diaspora jonë, nga e gjithë bota, që të bashkohen me këtë akt patriotik dhe të na ndihmojnë të marrim një pamje të qartë të njerëzve tanë jashtë vendit. Maqedonas, shqiptarë, turq, romë, vllehë, serbë, boshnjakë dhe të gjithë të tjerët pa marrë parasysh përkatësinë etnike, regjistroheni të gjithë ju që keni shtetësi maqedonase!

Në atë mënyrë, ne do të dimë, shton Kryeministri, si të përmirësojmë shërbimet e misioneve diplomatike dhe konsullore, por gjithashtu do të jemi në gjendje të përdorim potencialin e diasporës për zhvillimin e Maqedonisë Veriore dhe për promovimin e vendit në botë.

“Vetëregjistrimi është shumë i thjeshtë dhe të dhënat personale mbrohen plotësisht dhe rreptësisht”, tha Kryeministri.

Në të njëjtën kohë, Qeveria njoftoi se regjistrimi i punonjësve në misionet diplomatike dhe konsullore, pjesëtarët e ARM-së jashtë vendit, të burgosurit dhe të pastrehët, ose faza e parë e regjistrimit, ka mbaruar dhe i gjithë operacioni do të jetë i suksesshëm, i cili garantohet nga protokolle të rrepta.

Derisa të përfundojë faza e parë, procesi i vetë-numërimit të diasporës përmes aplikacionit në internet vazhdon dhe autoritetet sigurojnë që ajo të shkojë normalisht dhe se të gjitha problemet teknike janë hequr. Deri më sot, janë regjistruar mbi 82 mijë bashkëqytetarë tanë nga jashtë. Shumica nga Zvicra – 26,000, Gjermania – 19,000 dhe Italia me mbi 10,000. Qeveria bëri thirrje edhe një herë për të regjistruar diasporën, për të cilën ekziston mundësia deri më 21 Prill.

Nga 1 Prill deri më 21 Prill, regjistrimi i popullsisë, familjeve dhe apartamenteve në vend duhet të kryhet në terren. Sipas Qeverisë, të gjitha aktivitetet kryhen në drejtim të regjistrimit dhe se garancia se nuk do të ketë nevojë për vonesë është protokolli i rreptë dhe trajnimi i duhur i regjistruesve.

Sipas Arsovskit, të gjitha vendimet merren nga Qeveria bazuar në pozicionin e Komisionit për Sëmundje Infektive, i cili shqyrtohet në Selinë e Përgjithshme të Koordinimit, nga ku përfundimet shkojnë në një seancë të Qeverisë.

Ndërkohë, thirrja e tretë shtesë për regjistruesit është duke u zhvilluar, e cila është e hapur deri nesër. Deri më tani, kanë përfunduar trajnimet e instruktorëve shtetërorë, të cilët së bashku me komisionet e rajoneve të regjistrimit do të organizojnë testimin e kandidatëve që aplikojnë në konkursin shtesë për regjistruesit.

E pyetur nga një gazetar se çfarë do të bëhet nëse numri nuk plotësohet në këtë konkurs për regjistruesit, Jasmina Gjorgieva nga Zyra Shtetërore e Statistikave (ZSHS) tha se janë të sigurt se do të kenë numrin e kërkuar të regjistruesve dhe se do të jenë në gjendje për t’i filluar ato me kapacitet të plotë. Aktivitetet e regjistrimit në 1 Prill.

Ajo tha se në fillim të procesit të regjistrimit në diasporë kishte një bojkot të heshtur, por që ditët e fundit rrëfimi ka ndryshuar dhe se organizatat e popullit tonë janë bashkuar me thirrje dhe thirrje për të marrë pjesë në regjistrim dhe, siç theksoi ajo , theksojnë se është një veprim patriotik dhe borxh ndaj shtetit që të sigurojë të dhëna sepse ato janë të nevojshme për zhvillimin e shtetit.

“Fushata e shtetit që synon diasporën është krijuar kryesisht përmes rrjeteve sociale dhe përmes veprimtarive të misioneve diplomatike-konsullore të vendit jashtë vendit. “Ne besojmë se fushata po shkon mirë dhe se njerëzit në diasporë janë të informuar mirë,” tha Georgieva.

Ajo theksoi se frika në diasporë për keqpërdorimin e të dhënave personale nuk është e justifikuar, sepse çdo keqpërdorim i të dhënave të njerëzve të tjerë është një krim si në Ligjin për Regjistrimin ashtu edhe në Ligjin për Mbrojtjen e të Dhënave Personale. Georgieva shtoi se softueri për regjistrimin elektronik është krijuar në atë mënyrë që regjistron dhënien e të dhënave të pasakta ose abuzimin e tyre, sepse çdo futje e të dhënave lë një gjurmë që mund të ndiqet.