(Video)Klimovski / Qeveria dëshiron të thërrasë parlamentin për të legjitimuar vendimet e Pendarovskit dhe Qeverinë

187

Qeveria, përmes parlamentit, dëshiron të konfirmojë vendimin jokushtetues të Presidentit Pendarovski për një gjendje të jashtëzakonshme për herë të dytë dhe të japë legjitimitet ndaj dekreteve të diskutuara me forcë ligjore, thonë ekspertët. Sipas profesorit të së drejtës kushtetuese dhe ish-kryetarit të asamblesë Savo Klimovski, nuk ka asnjë arsye në rrethana të tilla të mblidhen një përbërje parlamentare që tashmë është shpërbërë.

“Deputetët tashmë janë tretur vetë dhe janë në pritje të ditës së zgjedhjes së deputetëve të rinj për të dorëzuar mandatin e tyre. Ata tashmë janë ish. Ata duhet të jenë të vetëdijshëm se ata janë tashmë ish deputetë ”, thotë Klimovski.

Sipas tij, neni 63 i Kushtetutës, i cili parashikon zgjatjen e mandatit të deputetëve në gjendje të jashtëzakonshme ose të luftës, nuk mund të jetë alibi për një veprim të tillë sepse Pendarovski në mënyrë antikushtetuese zgjati gjendjen e jashtëzakonshme për 30 ditë të tjera. Për ish kryetarin e parlamentit, është veçanërisht e diskutueshme që në një gjendje të jashtëzakonshme të shkaktuar nga një kauboj 19 19 dy të tretat e dekreteve qeveritare nuk lidhen drejtpërdrejt me virusin korona.

“Gjatë deklaratës së parë të gjendjes së jashtëzakonshme, mund të ketë qenë e mundur, por në këtë situatë me të vërtetë nuk ka asnjë bazë. Zgjerohet jokushtetuese. Ai duhet që brenda 30 ditësh nëse deputetët dëshirojnë të jenë në përputhje me veten e tyre dhe nëse kanë disa vërejtje se qeveria nuk ka vepruar siç duhet dhe Pendarovski duhet të ketë një adresë dhe t’u tregojë atyre se çfarë bëri ai dhe ata duhet të vendosin se çfarë të pranojnë dhe çfarë jo ”, thotë Klimovski.

Ndërkohë, nisma e qeverisë për të thirrur një seancë parlamentare ka marrë mbështetje nga opozita në bllokun shqiptar. Përveç LSDM-së dhe NSDP-së, deputetë nga PDSH, Aleanca dhe BESA gjithashtu nënshkruan nismën. Ata kërkojnë konfirmimin e vendimit të kreut të shtetit për të shpallur një gjendje të jashtëzakonshme dhe për të thirrur asamblenë sipas nevojës. Nisma do t’i dorëzohet nesër kryetarit Talat Xhaferi. Ai beson se asambleja nuk mund të thirret përsëri sepse ata i kanë kthyer mandatin.

VMRO-DPMNE është i mendimit se kjo është një iniciativë e ish-deputetëve dhe se gjithçka jashtë marrëveshjes në mbledhjen e fundit të lidershipit është një shkelje e njëanshme e marrëveshjes së ndryshimit. BDI thotë se ata nuk e kanë parë iniciativën e LSDM-së, por ata mendojnë se të gjitha vendimet duhet të merren me konsensus.