Tiranë / Ambasadorja e SHBA-së YURI KIM paralajmëroi të mos manipulohet procesi për zgjedhjen e prokurorit të parë special shqiptar

22

Ambasadorja amerikane në Tiranë, Yuri Kim, paralajmëroi se procesi për përzgjedhjen e personit të parë të Prokurorisë së Posaçme Publike për Krimin e Organizuar dhe Korrupsionin, SPAK, duhet të jetë transparent dhe i bëri thirrje të mos manipulohet.
Në një postim në Twitter, ai vlerësoi se “një mënyrë e tillë e të menduarit solli shumë dëme”, ndërsa shtoi se SPAK dhe reformat në drejtësi “duhet të jenë për të ardhmen e Shqipërisë”.

 • Tani që janë konfirmuar kandidatët për kreun e ardhshëm të SPAK-ut, është thelbësore që procesi të jetë transparent, në mënyrë që të zgjidhet personi i parë i radhës në bazë të kualifikimeve dhe përvojës, i cili do të jetë në gjendje dhe i vendosur të intensifikojë luftën kundër. korrupsioni dhe krimi, thekson ambasadori.
  Procesi i përzgjedhjes, këshillon ajo, duhet të jetë i lirë nga manipulimi nga ata që kërkojnë të bllokojnë apo ndikojnë në drejtësi, nga ata që preferojnë rrugët e vjetra dhe janë kundër reformës në drejtësi.
 • Taktika të tilla i përkasin të shkuarës e cila shkaktoi shumë dëme. SPAK – si reformë në drejtësi – duhet të jetë e ardhmja e Shqipërisë, shkruan ambasadorja Kim në Twitter.
  Kryeprokurori i ri i posaçëm duhet të zgjidhet nga mesi i muajit të ardhshëm, për të cilin konkurruan tre prokurorë anëtarë të SPAK.
  Mandati i deritanishëm Arben Kraja, i cili ishte në krye të kësaj prokurorie në tre vitet e fundit, kur u krijua, skadon në datën 18 të muajit të ardhshëm. Ai qëndron në prokurori dhe vazhdon si prokuror.
  Mandati është tre vjet pa të drejtë fjale.
  SPAK ka aktualisht 17 nga 20 prokurorët e parashikuar në Kushtetutë dhe mandati i tyre është nëntëvjeçar.