TEUTA AUT ! Tetova më e ndotura në botë, a investohet në Shkup?! 6O familje nga Lisiçe Shkup morën grant 10,000 dollarë për të ndryshuar ngrohjen, shpejtë thirrje e dytë për 100 familje tjera

44
Heavy fog and air pollution cover Skopje valley in the early morning, in Skopje, Republic of North Macedonia, 16 December 2019. According to media reports, Skopje is considered one of the most polluted cities in the world.

Lajmi interaktiv

Qeveri e pse jo Tetova kur dihet se grantet vijnë deri tek Qeveria e pastaj publikimin dhe përfundimin e tyre e mer në dorë Qeveria .Qeveri e shajshët ku participojnë edhe BDI+BESA +PDSH mos u fsheh pas granteve UNDP…Ok …edhe pse nuk është OK …Po pse atherë nuk parapatë pilot proekt edhe në lagje shqiptare në Shkup…se më në Tetovë dhe në Maqedoni perendimore nuk ka 0 investime …pra llogaritet si zorë qore për këtë shtet …mbi të gjitha na çudit fakti se LSDM si VMRO-DPMNE e ka humbur drejtësinë dhe internacionalizmin e shtetit multietnik ,kur ndarjet i ka vetëm monoetnike …po pse rini në Qeveri me Zaevin i cili po na del një nacionalist që nuk fshehet por me veprime konkrete në vepër dhe me buzëqeshje ironike të Ali Shukriut vetëm ngulit…hapur nuk bën investime tek regjionet shqiptare Zona Lisiçe sipas VMRO-DPMNE është zonë ndërtuese e Kullakëve të LSDM dhe tash logjiko …….sepse të meret Lisiçe si zonë prove …të lehet anësh Tetova rekordere botrore e ndotjes së ajrit ky është fenomen botrorë a ka fakt më të fortë për nacionalizmin e hapur të mosinvestimit kur në Lisiçje atje dihet se numri i shqiptarëve të mos themi është prezent në gishta ose fare në përqindje …i di numrat Zaevi …në malësi të SHARRIT thonë ANASËN QORRI XHI ËSHTË …dhe kur është te shqiptarët luan rolin e LOLOS KATUNDAR nga MURTINO …vallahi…bilahi…tallahi nuk dijë kurxhë …a TEUTËS mos i kallxoni …as Aliut as ARTAN GRUBIT se do thuajnë UNDP …po UNDP me intersim ju mund të vijni deri tek ata më shpejtë për tu konsultuar…UNDP a nuk sheh me vite se ku është ndotja apo edhe ata kanë përqindjen e tyre…

lajmi aktiv që qarkullon

https://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/6o-semejstva-od-skopsko-lisiche-dobija-grant-do-10-000-dolari-da-go-promenat-greeneto-raspishan-i-vtor-oglas-za-ushte-100/

Vendbanimi i Lisiçe propozohet si zonë provë, sepse matjet e ndotjes së ajrit në Shkup treguan se kjo pjesë është ndër më kritiket në luginën e Shkupit.

100 familje të tjera nga vendbanimi i Shkupit në Lisice do të marrin grante deri në 10,000 euro për të ndryshuar mënyrën e ngrohjes në shtëpi dhe kështu të kontribuojnë në uljen e ndotjes së ajrit. Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP) së bashku me Qytetin e Shkupit dhe Ministrinë e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor njoftuan një thirrje të dytë për përzgjedhjen e familjeve të Lisice për të mbështetur grante për të futur masa për të rritur efikasitetin e energjisë në shtëpitë e tyre.

Masat me efiçiencë të energjisë përfshijnë zëvendësimin e ngrohësit me një të ri më efikas të energjisë, zëvendësimin e dritareve, instalimin e izolimit të jashtëm ose të brendshëm, instalimin e kolektorëve diellorë dhe ndërhyrje të tjera që do të propozohen nga kontrolluesit e energjisë.

165 familje aplikuan për thirrjen e parë dhe kriteret u plotësuan nga 60 familje në të cilat u krye kontrolli i energjisë dhe zgjedhja e ndërhyrjeve më të përshtatshme dhe zëvendësimi i ngrohësve për të përmirësuar efikasitetin e energjisë është duke u zhvilluar.

“Thirrja e parë parashikoi zgjedhjen e rreth 100 familjeve. Pas vlerësimit, u përzgjodhën 60 familje të kualifikuara. Meqenëse projekti ka një fond të caktuar, i cili nuk ishte shteruar plotësisht përmes thirrjes së parë, u shpall një thirrje e dytë. Thirrja e dytë ka për qëllim të mbështesë rreth 100 familje. Numri i familjeve mund të ndryshojë në varësi të shumës së fondeve në dispozicion dhe cilësisë së aplikacioneve. Thirrja e dytë përqendrohet në familjet që përdorin dru zjarri, vaj, qymyr ose mbeturina si energjinë e tyre kryesore të ngrohjes. “Grupi i përparësisë së mbështetjes është familja më e rrezikuar nga ana sociale dhe ekonomike,” tha zyra e UNDP në vend.

Vendbanimi i Lisice propozohet si zonë provë, sepse matjet e ndotjes së ajrit në Shkup treguan se kjo pjesë është ndër më kritiket në luginën e Shkupit.

Afati i fundit për dorëzimin e aplikacioneve është 5 Prill, dhe informacioni për kushtet dhe kriteret është në dispozicion në faqen e internetit të UNDP.

Mbështetja financiare për futjen e këtyre masave sigurohet nga Qeveria e Suedisë përmes projektit “Trajtimi i ndotjes së ajrit në qytetin e Shkupit”.