Talat Xhaferi: Ka procedura, mos prisni të them kur do ta shtyjmë ligjërisht regjistrimin

24

Regjistrimi, i cili sipas ligjit duhet të fillojë nesër, mund të shtyhet vetëm me një ligj, i cili duhet së pari të paraqitet, pastaj të dërgohet në një debat të komisionit, dhe pastaj të votohet në një seancë, tha Kryetari i Parlamentit Talat Xhaferi dhe theksoi se ai nuk mund të jepte një përgjigje kur gjithçka ka mbaruar dhe se procedurat në Kuvend duhet të respektohen pavarësisht nga marrëveshjet politike që kanë arritur udhëheqësit e partive.

Kryetari i Parlamentit Talat Xhaferi në konferencën për shtyp që mbajti pas takimit me koordinatorët e grupeve parlamentare tha se nuk mund t’i përgjigjej pyetjes nëse ndryshimet në Ligjin e Regjistrimit do të miratohen sot, i cili do të shtyjë regjistrimin që duhet kanë filluar në vend nesër.

“Vetë negociatorët pranuan se mund të ketë qenë një gabim që unë nuk isha i pranishëm në ato bisedime. Pasojat e skadimit nuk janë përgjegjësi e Kuvendit. Çdo vendim, pa marrë parasysh çfarë, duhet të ndjekë procedurat në parlament, sepse ato nuk mund të varen nga mënyra e negociatave të tilla. “Më saktësisht, ne nuk mund të punojmë dhe të vendosim këtu vetëm sipas marrëveshjeve të partisë,” tha Xhaferi.

Ai shpjegoi procedurën për shtyrjen e regjistrimit:

“Ligji do të vijë këtu sot, dhe nevoja për një procedurë të shkurtuar do të votohet, pastaj do të shkojë në një komision. Nuk mund të them paraprakisht se komisioni do të mbahet brenda një ore, dhe se unë do të marr një raport menjëherë dhe se do të vazhdoj me seancën gjatë ditës. “Propozimi, i cili ka një flamur Evropian, shkon në Komitetin për Çështjet Evropiane, duke pasur parasysh se ligji bazë u miratua në të njëjtën mënyrë.”

Xhaferi theksoi se ai mund të jepte të njëjtën përgjigje në lidhje me ndryshimet në Kodin Zgjedhor sepse, siç theksoi ai, të gjitha procedurat duhet të respektohen. Ai informoi se nga aspekti zyrtar ua ktheu propozuesve propozuesve, nga ku pret që ata t’i kthejnë ato në Parlament sa më shpejt të jetë e mundur.

“Unë i përshëndes përpjekjet e bëra ditët e fundit jashtë ose brenda institucionit. Unë i mirëpres vendimet që unanimisht deklaruan se janë për zhbllokimin e punës së Kuvendit. Më në fund, e mirëpres faktin se ata e dinë që është bërë një gabim i qëllimshëm ose i paqëllimshëm, megjithëse do ta konsideroj të paqëllimtë, për faktin se në të gjitha çështjet dhe matematikën duhet të ishte prezent Kryetari i Kuvendit, i cili duhet të zbatonte ato vendime në mënyrë institucionale në Kuvend. “përmes procedurave”, tha Xhaferi në një konferencë për shtyp.

Në takimin e sotëm koordinues me Xhaferin morën pjesë nënkryetarët Goran Misovski dhe Fadil Zendeli, si dhe koordinatorët e grupeve parlamentare të LSDM-së, Jovan Mitreski, VMRO-DPMNE, Nikola Micevski, BDI, Arber Ademi, Aleanca e Shqiptarëve dhe Alternativa, Skender Rexhepi , Kastriot Rexhepi dhe Dimitar Apasiev nga e Majta