Spitali privat i dërgon punonjësit në pushim të detyruar gjatë pandemisë me KOVID-19

295

linku

https://novatv.mk/privatna-bolnitsa-praka-vraboteni-na-prinuden-odmor-za-vreme-na-pandemija-so-kovid-19/

Kryeministri Oliver Spasovski njoftoi se çështja duhet të hetohet, se në një kohë kur personeli mjekësor është mobilizuar, çdo punonjës është i rëndësishëm dhe “askush nuk duhet të përfitojë në këtë situatë”.

Stafi mjekësor nga spitali privat “Euroitalia” po dërgohet në një pushim të përkohshëm të detyruar në këmbim të një pandemie koronavirus, i thanë stafit të spitalit NOVA. Ata thonë se një pjesë e stafit është dërguar në pushim të detyruar, dhe me atë vendim disa do të marrin vetëm 50 përqind të pagës së tyre dhe të tjerët 70 përqind, por atyre u kërkohet të jenë në detyrë në ditë të caktuara. Ata thonë që Vendimet i morën me postë, pa u informuar personalisht nga ajo nga menaxhmenti.e nuk jemi të informuar personalisht, ata nuk na dërgojnë në pushim të detyruar. Ne i morëm vendimet me postë. Ne nuk dimë ku të raportojmë, nëse do të reagojmë fare. Pas një raporti anonim, kemi raportuar edhe më parë, erdhën inspektorët dhe në fund gjithçka mbetet e njëjtë. “Ne nuk kemi marrë rrogë dhe jemi në pritje të një takimi javën tjetër, në të cilën ata do të na tregojnë se çfarë do të ndodhë me ne,” i tha NOVA stafi mjekësor nga spitali.Ata gjithashtu dërguan një pjesë të Vendimeve, dhe ata nuk u informuan personalisht për vendimin për të shkuar me pushim të detyruar, e as që do të kishte një ulje të tillë të pagës.

Punonjësit dërgohen në pushim të detyruar për 60 ditë, duke filluar nga 20 Mars. Në shpjegim thuhet se për shkak të masave gjatë gjendjes së jashtëzakonshme, drejtori mori këtë vendim me qëllim që “të zvogëlohet kapaciteti i spitalit në minimum dhe të sigurojë vetëm disa shërbime shëndetësore për të cilat ekzistojnë kushte”.

Disa nga personeli mjekësor që na kontaktuan thonë se ata që do të marrin 70 përqind të pagës (kjo thuhet edhe në Vendime) janë të detyruar të kenë 3 ndërrime prej 24 orësh, dhe të tjerët që do të marrin vetëm gjysmën e pagës nuk kërkohet që të jenë në detyrë. Ata janë zhgënjyer sepse nuk kanë marrë pagë për muajin Mars dhe do të kalojnë pushimet pa para.

Ministri i Shëndetësisë Venko Filipce thotë se nuk është i informuar për gjendjen në spital, veçanërisht në një situatë pandemike kur çdo profesionist i kujdesit shëndetësor është i rëndësishëm.

Unë nuk jam i informuar për gjendjen në spital, por çdo profesionist i kujdesit shëndetësor është i rëndësishëm dhe kjo është arsyeja pse të gjithë duhet të kontribuojnë në këtë situatë. “Ndoshta do të ketë një situatë kur ne kemi nevojë për staf mjekësor nga spitalet private dhe kjo është arsyeja pse ne duhet të qëndrojmë së bashku për të luftuar pandeminë,” u përgjigj pyetjes së NOVA, Filipce.

Por kryeministri Oliver Spasovski, i cili më parë ka thënë se mbështet kompanitë që të mos pushojnë punonjës, është i interesuar për rastin.

“I gjithë rasti duhet të hetohet.” Ne kemi marrë një vendim që spitalet të mobilizojnë të gjithë personelin shëndetësor dhe ata duhet të jenë të vetëdijshëm se mund të kemi nevojë për një situatë. Ne do ta detyrojmë Fondin Shtetëror të Sigurimeve Shëndetësore që të shkojnë në spital dhe të bëjnë një kontroll. Kam informacione për një spital tjetër privat ku pagat po ulen. Askush nuk duhet të përfitojë në këtë situatë. “Lufta për pacientët nuk duhet të jetë vetëm kur jemi mirë, kur kemi një situatë normale në vend,” tha kryeministri Spasovski.NOVA e pyeti drejtorin që administron spitalin Rosica Stoimilova, por ajo nuk u përgjigj në telefonatat ose mesazhet SMS.