Spasovski /Qeveria propozon gjendje të jashtëzakonshme në vend.Parlamenti ta miratojë ?

328

Kryeministri Oliver Spaosovski tha se qeveria në seancën e saj të sotme vendosi të shpallë gjendje të jashtëzakonshme në të gjithë Republikën e Maqedonisë Veriore për t’u marrë me situatën e koronavirusit.Situata emergjente, ështëm e jashtëzakonshme dhe e rëndë, ku ne po ballafaqohemi me kërcënime koronavirusi për shëndetin publik, shëndetin e njeriut, por edhe për ekonominë tonë ,kërkojmë masa të jashtëzakonshme, tha Spasovski në konferencë për shtyp në Qeveri.Qeveria e Republikës së Maqedonisë Veriore nuk ka më dilema. Kjo është arsyeja pse ne kemi propozuar gjendje të jashtëzakonshme në gjendjen e sotme në të gjithë vendin tonë, tani dhe menjëherë të fillojë. Masat që janë marrë kanë dhënë masat e pritura, por ato masa tani duhet të plotësohen, forcohen, radikalizohen nga një gjendje e jashtëzakonshme për të parandaluar sa më shumë një kulm të koronavirusit në një afat të shkurtër. kohë. Jemi të bindur që një përshkallëzim i tillë mund të vërehet me futjen e gjendjes së jashtëzakonshme në të gjithë territorin e Republikës së Maqedonisë Veriore, tha Spasovski.

Kryeministri theksoi se kërcënimi i përhapjes masive të virusit Kovid-19 kërkon masa radikale.

  • Kjo është arsyeja pse Qeveria mbajti sot një seancë dhe mori një vendim që t’i propozojë Kuvendit të RS Maqedoni të shpallë gjendje të jashtëzakonshme. Ne e kërkojmë Kuvendin që të mblidhet dhe të marrë këtë vendim, tha Spasovski, duke theksuar se nëse Kuvendi shpërbëhet, ekziston një dispozitë kushtetuese që Presidenti i vendit ka autorizimin të deklarojë gjendje të jashtëzakonshme për një periudhë prej 30 ditësh.

“Ekziston një bazë kushtetuese dhe ligjore, por vetëm një vullnet i fortë, një përgjegjësi e lartë e të gjitha subjekteve politike për të pranuar këtë realitet dhe për të siguruar një kornizë ligjore institucionale për urgjencën,” tha kryeministri.

Spasovski theksoi se kjo do të ishte hera e parë që një masë e tillë u fut në historinë e vendit tonë dhe është një nga vendimet më të vështira që ka marrë ndonjë qeveri që nga viti 1990.

  • Asgjë nuk është e njëjtë më. Jeta ka ndryshuar rrënjësisht, si këtu dhe mbarë botën. Isshtë e nevojshme që të gjithë t’i përshtaten urgjencës dhe të marrin një sjellje jashtëzakonisht të përgjegjshme, tha Spasovski, duke shtuar se çdo qytetar dhe çdo subjekt është thirrur në këtë betejë.

Sipas kryeministrit, nëse duam të mbrojmë kombin tonë, të gjithë duhet të sillemi si jashtëzakonisht, ashtu edhe me përgjegjësi.

  • Të lëmë politikën prapa për disa periudha të tjera normale. Tani është koha për ta trajtuar virusin jashtëzakonisht dhe asgjë tjetër. Bëhet fjalë për jetën e të gjithë qytetarëve tanë. Prandaj, le të ngrihemi të gjithë në detyrë dhe ta kapërcejmë këtë situatë, tha Spasovski.

Ai theksoi se qeveria e kishte perceptuar kërcënimin në mënyrë sezonale dhe kishte marrë shumë masa, për të cilat kishte marrë njohje dhe kishte dhënë rezultate, por se duhej të krijohej një gjendje e jashtëzakonshme, e cila nuk do të cenonte liritë, të drejtat dhe lëvizjen e qytetarëve. Kryeministri theksoi se nëse ka kufizime dhe masa të reja çdo ditë, qytetarët do të informohen rregullisht.

  • Ne do ta kapërcejmë kërcënimin dhe do të dalim më të fortë së bashku. Për të pasur sukses tani dhe menjëherë këtë hap të madh, të rëndësishëm dhe jashtëzakonisht të rëndësishëm duhet të merret, tha Spasovski, duke shtuar se vetëm një gjendje e jashtëzakonshme krijon kushte për zbatimin efikas të masave dhe mbrojtjen e shoqërisë, por edhe të ekonomisë.

Sipas Spasovskit, me gjendjen e jashtëzakonshme, qeveria do të jetë në gjendje të miratojë rregullore me forcën e ligjit dhe shumë më lehtë të merret me situatat kur duhen bërë ndryshime të caktuara, veçanërisht në aspektin e ekonomisë.