Skender Rexhepi Zejd: Talat Xhaferi dhe demokracia janë dy terma të ndryshëm, të gjitha gjërat e këqija vijnë nga BDI-ja

36

https://plusinfo.mk/re-epi-aferi-i-demokrati-ata-se-dva-razlichni-poima-site-loshi-raboti-doa-aat-od-dui/

Ne i bëjmë thirrje deputetëve shqiptarë që të përdorin Badinter dhe të parandalojnë shtyrjen, sepse kërkesa e dy udhëheqësve mono-etnikë Zaev dhe Mickoski nuk ishte për arsye shëndetësore, por krejtësisht politike, nga frika se shqiptarët do të jenë më shumë se sa kishin planifikuar. Dhe maqedonasit me bojkot do të provojnë të jenë më pak.

I revoltuar nga votimi në rendin e ditës, Kuvendi në një procedurë të shkurtuar për të miratuar ligjet për shtyrjen e regjistrimit dhe zgjedhjet lokale, kreu i grupit parlamentar të Aleancës për Shqiptarët dhe Alternativën Skender Rexhepi kërkoi një orë pushim. Ai akuzoi kryetarin e parlamentit Talat Xhaferi dhe shumicën për abuzim të demokracisë.

  • Unë kërkoj që vota të anulohet dhe të përsëritet. Të gjitha gjërat e këqija vijnë nga BDI-ja. Ju duhet ta drejtoni këtë Asamble në një mënyrë demokratike, dhe jo të bëni shaka me dinjitetin tonë. Po kërkoj një orë pushim. Xhaferi dhe shumica po shkelin demokratizimin dhe po heshtin opozitën shqiptare – tha Rexhepi.

Xhaferi, pasi e quajti deputet, iu drejtua Elmi Azirit dhe tha se ai i sugjeroi dikujt që të hidhte ujë te Kryetari i Kuvendit.

“Nëse nuk jeni, ju kërkoj falje, nëse dikush dëshiron të më hedhë ujë, le ta hedhë”, tha Xhaferi.

Rexhepi përsëriti se në asnjë rast ata nuk do të lejojnë që seanca e sotme të zhvillohet derisa të vijnë të gjithë deputetët nga grupi i tyre parlamentar.

  • Sot u vërtetua zyrtarisht se Talat Xhaferi dhe demokracia janë dy koncepte të ndryshme. Në orën 12.15 marrim një mesazh për një sesion, i cili duhet të mbahet në 13:00. Imagjinoni se si deputetët nga brendësia mund të arrijnë Shkupin në vetëm 45 minuta. Shtë një lojë, manipulim me të drejtat e deputetëve që janë në Kuvend, gjë që nuk i shkon për shtat as Kryetarit të Kuvendit dhe as mazhorancës, gjë që e krijon këtë manipulim – tha Rexhepi.

Ai theksoi se ata mbeten të mendimit se nuk duhet të ketë vonesë në regjistrim, se nuk është e mundur tani, sepse duhet të ishte bërë deri dje. Rexhepi tha se ata do të paraqesin ndryshime në projekt-ligjin për ndryshimin e Ligjit të Regjistrimit.

  • Ne i bëjmë thirrje arsyes dhe ndërgjegjësimit të deputetëve shqiptarë që të përdorin Badinter dhe të parandalojnë shtyrjen, sepse kërkesa e dy udhëheqësve mono-etnikë Zaev dhe Mickoski nuk ishte për arsye shëndetësore, por krejtësisht politike, nga frika se shqiptarët do të jenë më shumë sesa kishin planifikuar, dhe maqedonasit me bojkot do të provojnë të jenë më pak. Ne nuk do të lejojmë një lojë të tillë politike – tha Rexhepi.

Xhaferi tha se nuk është i interesuar për marrëveshje politike jashtë Parlamentit dhe se nuk udhëhiqet nga vendimet politike por nga procedura parlamentare.

  • Më 30 mars, qeveria më paraqiti një projektligj për të zgjatur afatet për kryerjen e regjistrimit. Ju po manipuloni diasporën. Projektligji nuk ndalon procesin e numërimit të diasporës, por përkundrazi, ligji i zgjatur nga 1 marsi deri më 21 prill, shtyn regjistrimin e diasporës deri në fund të regjistrimit në 30 shtator, ai aspekt procedural nuk mban ti – tha Xhaferi.