Sipas OBSH-së / Gjashtë kriteret që vendet duhet të plotësojnë, përpara se të heqin kufizimet e bllokimit nga coronavirusi

270

Ndërsa disa vende përjetojnë rënie të rasteve dhe vdekjeve nga COVID-19, udhëheqësit e tyre dhe qytetarët janë të etur për t’u rikthyer në punë, shkollë dhe lojëra.

Por kufizimet duhet të ngrihen ngadalë dhe me strategji, në mënyrë që të futen në normalitet e jo të çojnë në një valë valë bllokimesh në të ardhmen, thanë drejtuesit e Organizatës Botërore të Shëndetit gjatë një konference shtypi të Organizatës Botërore të Shëndetit, më 13 prill.

“Ndërsa COVID-19 përshpejtohet shumë shpejt, ai ngadalësohet shumë më ngadalë”, tha drejtori i përgjithshëm i OBSH-së, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Me fjalë të tjera, sipas tij, “rruga e ndalimit është shumë më e ngadaltë sesa mënyra e aplikimit. Kjo do të thotë që masat e kontrollit duhet të ngrihen ngadalë dhe me kontroll. Nuk mund të ndodhin të gjitha menjëherë”.

Në këtë drejtim, Tedros përcaktoi gjashtë kritere që do t’i ndihmojnë vendet “të përcaktojnë rrugën përpara”, pasi konsiderojnë heqjen e kufizimeve, përcjell Telegrafi.

• Transmetimi është i kontrolluar;

• Kapacitetet e sistemit shëndetësor janë të vendosura për të testuar, izoluar dhe trajtuar çdo rast dhe gjurmuar çdo kontakt;

• Rreziqet e shpërthimit minimizohen në ambiente të veçanta si institucionet shëndetësore dhe shtëpitë e pleqve;

• Masat parandaluese janë vendosur në vendet e punës, shkollat dhe vendet e tjera thelbësore;

• Rreziqet e importimit mund të menaxhohen;

• Komunitetet janë plotësisht të edukuar, të angazhuar dhe të fuqizuar për t’u përshtatur me normat e reja.

Dhe këto kritere, siç shkruan Business Insider, do të detajohen në udhëzimet e OBSH-së që do të azhurnohen më 14 prill.

“Çdo vend duhet të zbatojë një seri masash gjithëpërfshirëse për të ngadalësuar transmetimin dhe për të shpëtuar jetë me qëllim të arritjes së një gjendje të qëndrueshme të një niveli të ulët ose pa transmetim”, tha Tedros.

“Vendet duhet të balancojnë midis masave që adresojnë vdekshmërinë e shkaktuar nga COVID-19 dhe nga sëmundje të tjera për shkak të sistemeve të tjera shëndetësore, si dhe ndikimet ekonomike sociale”.

Ndërsa disa vende po shqyrtojnë heqjen e masave të kontrollit, të tjerët po mendojnë t’i zbatojnë ato

Tedros diskutoi gjithashtu për vendet me të ardhura të ulëta në Afrikë, Azi dhe Amerikën Latine që po shikojnë nëse do të zbatojnë kufizimet.

“Në vendet me popullsi të madhe të varfër, urdhrat e qëndrimit në shtëpi dhe kufizimet e tjera të përdorura në disa vende me të ardhura të larta mund të mos jenë praktike”, tha ai, sepse banorët mund të jetojnë në lagje të mbushura me njerëz, duhet të punojnë për të mbijetuar, mund të duhet të shkojnë për të marrë ushqim dhe, në disa raste, të shpëtojnë nga abuzimi.

“Kufizimet fizike të distancës janë vetëm një pjesë e ekuacionit, dhe ka shumë masa të tjera themelore të shëndetit publik që duhet të zbatohen”, citohet të ketë thënë ai. “Kur përdoren masat e qëndrimit në shtëpi, ato nuk duhet të jenë në kurriz të të drejtave të njeriut”.

“Çdo qeveri duhet të vlerësojë situatën e tyre”, shtoi ai, “ndërsa mbron të gjithë qytetarët e tyre dhe veçanërisht më të prekurit”.