Shqipëria mundet, Maqedonia jo pa këto 7 kushte (VIDEO)

33

Pëlqimi për fillimin e negociatave për anëtarësim të “Maqedonsë së Veriut në BE nuk duhet të jetë e lidhur me afate, por me arritje reale”, tha presidenti bullgar Rumen Radev pas konsensusit të arritur në Këshillin Konsultativ të Sigurisë Kombëtare.

  • Dhënia e pëlqimit për fillimin e negociatave për anëtarësim të Republikës së Maqedonisë Veriore në BE nuk duhet të lidhet me afate, por me arritjen e rezultateve reale, përfshirë edhe në aspektin e të drejtave të bullgarëve të Maqedonisë. Kështu ka thënë presidenti Rumen Radev në një deklaratë pas mbledhjes së Këshillit Këshillëdhënës për Siguri Kombëtare, e cila ka zgjatur më shumë se pesë orë.

Ai paraqiti opinionin e SNCB-së dhe shtatë propozime për ekzekutivin dhe legjislativin, të miratuara me konsensus.

Pjesëmarrësit e SNB ranë dakord për nevojën për veprime gjithëpërfshirëse, të synuara dhe të pajisura mirë për të rivendosur besimin dhe për të intensifikuar bashkëpunimin dypalësh në të gjitha fushat me interes të përbashkët.

Rëndësi të veçantë janë projektet që ofrojnë lidhje transporti, infrastrukturë, dixhitale dhe energjetike, me. theksi në Korridorin 8.

“Kjo, nga ana tjetër, do të kontribuojë në tejkalimin e ngërçit në marrëdhëniet mes dy vendeve, do të japë shtysë për përshpejtimin e procesit të negociatave dhe zhvillimin e qëndrueshëm dhe prosperitetin e rajonit”, tha Radev.

“Anëtarët e Këshillit Këshillimor vunë re edhe progresin e arritur deri më tani në procesin e negociatave. Në disa fusha të marrëdhënieve dypalëshe ekziston mundësia e arritjes së një marrëveshjeje.

“Zgjidhja e çështjeve të hapura politike do të përshpejtojë ndjeshëm përparimin në të gjitha fushat e tjera,” shtoi ai. .

Pjesëmarrësit e KSNB-së rikonfirmuan qëndrimin e Bullgarisë për gatishmërinë e Republikës së Shqipërisë për të nisur procesin e negociatave për anëtarësimin në BE, shtoi Radev.

Në bazë të diskutimeve, Këshilli Këshillimor i Sigurisë Kombëtare miratoi propozimet e mëposhtme për ekzekutivin dhe legjislativin:

  1. Në drejtimin e politikës së jashtme të vendit, Këshilli i Ministrave duhet të zbatojë qëndrimin kombëtar të Bullgarisë, duke respektuar kërkesat që dalin nga Marrëveshja e vitit 2017, Qëndrimi Kuadër i vitit 2019 dhe Deklarata e Asamblesë së 44-të Kombëtare.
  2. Dhënia e pëlqimit për fillimin e negociatave për anëtarësim të Republikës së Maqedonisë së Veriut në BE nuk duhet të lidhet me afate, por me arritjen e rezultateve reale, duke përfshirë, theksoj, për të drejtat e bullgarëve maqedonas.
  3. Pushteti Ekzekutiv të vazhdojë punën për raportin për zbatimin e Marrëveshjes së vitit 2017 në procesin e negociatave për anëtarësimin e Republikës së Maqedonisë së Veriut në BE.
  4. Ekzekutivi duhet të përgatisë dhe të sigurojë planin e veprimit të personelit dhe të financuar me masa për arritjen e përparimit të prekshëm në të gjitha fushat e marrëdhënieve bilaterale me Republikën e Maqedonisë së Veriut.
  5. Ekzekutivi duhet t’u propozojë partnerëve në Republikën e Maqedonisë së Veriut themelimin e grupeve të përbashkëta punuese në fusha, në përputhje me Traktatin për Miqësi, Fqinjësi të Mirë dhe Bashkëpunim, me qëllim të intensifikimit të marrëdhënieve bilaterale.
  6. Ekzekutivi të marrë masa për të përshpejtuar ndërtimin e Korridorit № 8, së bashku me Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe Republikën e Shqipërisë si një projekt i vetëm në tërësi – autostradë, hekurudhë. linja, energjia dhe lidhja dixhitale.
  7. Kuvendi Popullor t’i propozojë organit legjislativ të Republikës së Maqedonisë së Veriut vendosjen e dialogut të strukturuar ndërmjet komisioneve parlamentare dhe grupeve të miqësisë, i cili do të forconte besimin dhe do të mbështeste procesin e përgjithshëm.

Dëshiroj të falënderoj të gjithë pjesëmarrësit në Bordin Këshillimor për punën e tyre aktive sot dhe për konsensusin e arritur, sepse në atë që na pret si vazhdimësi e procesit të negociatave, është thelbësore që shtetarët dhe politikanët bullgarë të kenë unitet në pikëpamjet e tyre dhe veprimet.

Në seancë morën pjesë kryetari i Kuvendit Popullor Nikolla Minçev, nga një përfaqësues nga shtatë grupet parlamentare, kryeministri Kiril Petkov, zëvendëskryeministri dhe ministri i financave Asen Vasilev, ministri i brendshëm Bojko Rashkov dhe ministri. i Mbrojtjes Stefan Janev, zëvendësministrja e Jashtme Irena Dimitrova. dhe kryetarët e agjencive shtetërore “Sigurimi Kombëtar” dhe “Inteligjenca” – Plamen Tonçev dhe Antoine Geçev, si dhe ambasadori i Bullgarisë në Shkup Angel Angelov.