Shkup – Shefi i OSBE Klemens Koja / Liria e shtypit dhe barazia gjinore janë çelësi i stabilitetit të vendit

59

Megjithëse renditja e lirisë së medias në Maqedoninë Veriore po përmirësohet, ne jemi dëshmitarë të një numri në rritje të rasteve të dhunës kibernetike dhe sulmeve në internet, veçanërisht ndaj grave gazetare dhe veçanërisht rreth zgjedhjeve. Barazia gjinore është thelbësore për stabilitetin dhe sigurinë e çdo vendi dhe është shumë e rëndësishme t’i jepet fund dhunës me bazë gjinore, tha Klemens Koja, Shefi i Misionit të OSBE në Maqedoni.

Shikimi i transmetuesit të shërbimit publik është shumë i ulët, gjë që tregon se njerëzit atje duan të shohin ndryshime.

Është e rëndësishme të forcohet kapaciteti i transmetuesit të shërbimit publik për të paraqitur informacion që është objektiv dhe për të promovuar kohezionin social përmes përmbajtjes që plotëson nevojat e të gjithë qytetarëve,” tha kreu i Misionit të OSBE në Maqedoni, Ambasadori Clemens Koya. Për reforma në media.

Ai gjithashtu iu referua sigurisë së gazetarëve.

“Edhe pse renditja e lirisë së medias në Maqedoninë Veriore është duke u përmirësuar, ne jemi dëshmitarë të një numri në rritje të rasteve të dhunës kibernetike dhe sulmeve në internet ndaj gazetarëve, veçanërisht rreth zgjedhjeve. Ne planifikojmë të vazhdojmë të punojmë me zbatimin e ligjit, gjyqësorin dhe mediat ndërsa ata përpiqen të merren me këtë kërcënim për rrjedhën e lirë të informacionit të besueshëm për të cilin qytetarët kanë shumë nevojë për të gjitha dezinformatat që u ekspozohen, veçanërisht në internet “, thotë Koja në një intervistë me MPB-në.

“Në një postim të fundit në blog në revistën Face to Face, theksova se barazia gjinore është thelbësore për stabilitetin dhe sigurinë e çdo vendi. Unë mendoj se është e rëndësishme që vendi të angazhohet për t’i dhënë fund dhunës me bazë gjinore.” Në këtë drejtim, ne mirëpresim miratimin e fundit të Ligjit për Parandalimin dhe Mbrojtjen kundër Dhunës ndaj Grave dhe Dhunës në Familje. Ne jemi të kënaqur të shohim se ligji ka marrë mbështetje ndër-partiake dhe ne jemi krenar që kemi kontribuar në hartimin e kësaj pjese të rëndësishme të legjislacionit . “ambasadori.

“Maqedonia ka bërë përparim të rëndësishëm në zbatimin e agjendës së reformave,” tha ambasadori Klemens Koja, i cili tha se inkurajoi vendin për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar.

“Që nga ardhja ime në shtator 2018, vendi ka bërë përparim të rëndësishëm në zbatimin e axhendës së tij ambicioze të reformave. Jam krenar që Misioni ynë ka mbështetur reformat në fushat kryesore, siç janë sundimi i ligjit dhe lufta kundër kërcënimeve të ndryshme transnacionale. Unë vlerësoj përqendrimin e Qeverisë në përmirësimin e marrëdhënieve me fqinjët tuaj, gjë që ka kontribuar në sigurinë në rajon. Ndërsa ecën përpara, ai do të inkurajonte vendin të vazhdonte në rrugën e tij të reformës dhe të vazhdonte të përmirësonte pjesën e tij të fushave të tilla si lufta kundër korrupsionit, promovimi i reformës së administratës publike dhe lufta kundër krimit të organizuar, ndërsa në të njëjtën kohë duke qenë i përkushtuar për një qeverisje të fortë. sundimi i ligjit dhe pavarësia e gjyqësorit, “tha ambasadori Koja.

Ai kujton se kur ai arriti në Shkup, publiku kishte besim të ulët në gjyqësor dhe se në këto vite ka pasur hapa në atë drejtim.

“Ne gjithashtu kemi bërë një numër rekomandimesh për zgjidhjen e çështjeve problematike që i kemi vërejtur gjatë monitorimit tonë të gjerë të gjykimeve, përfshirë gjykimet e ish-Prokurorisë Speciale Publike. Ne po ndjekim zhvillimet aktuale, përfshirë miratimin e metodologjisë për vlerësimin e punës së gjyqtarëve dhe prokurorëve nga Këshilli Gjyqësor dhe Këshilli i Prokurorëve Publikë në fund të vitit të kaluar. “Unë besoj se zbatimi i duhur i këtyre kontrolleve do të jetë një hap drejt rivendosjes së besimit në gjyqësor.”