Shkup – Ish kryeministri Lupço Georgievski me një plan në 5 pika për zhbllokimin e marrëdhënieve me Bullgarinë

44

Ish kryeministri Lupço Georgievski në FB me një plan në 5 pika për zhbllokimin e marrëdhënieve me Bullgarinë

 1. Maqedonia Veriore të japë një garanci se nuk ka aspiratë për Maqedoninë Lindore dhe termi Maqedoni Veriore nuk përfshin Maqedoninë Lindore. Parë nga Shkupi, Maqedonia Pirin ka qenë gjithmonë Lindore.
 2. Maqedonia Veriore të japë një garanci (ndoshta kjo do të jetë hera e gjashtë, tre herë në kontekstin e Greqisë dhe hera e tretë posaçërisht për Bullgarinë) që si shtet nuk do të ndihmojë dhe mbështesë organizatat që kërkojnë një pakicë maqedonase në Bullgarinë fqinje .
 3. Parlamenti Bullgar të miratojë një deklaratë ku thuhet se termi komb maqedonas dhe gjuhë maqedonase do të thotë vetëm komb dhe gjuhë e formuar pas vitit 1944 dhe se Bullgaria nuk pranon aspak tezat që ajo i konsideron të falsifikuara dhe mbështet historiografinë Bullgare. të së vërtetës së tij. Kjo tezë mund të pranohet në Bullgari si një lojë politike, nuk është kështu, unë thjesht ofroj strategjinë serbe, se si ata i zgjidhin problemet e tyre.Domethënë, Serbia ka të njëjtin problem me gjuhën kroate, me kombin dhe gjuhën boshnjake dhe malazeze madje edhe me kombin dhe gjuhën maqedonase. Por Serbia i ka njohur politikisht të katër kombet dhe gjuhët, madje edhe në territorin e saj. Të dy kroatisht, malazezë dhe boshnjakisht dhe maqedonisht janë gjuhë zyrtare në disa komuna serbe. Por shkenca, historiografia dhe gjuhësia serbe nuk e njohin atë fakt dhe luftojnë me argumente çdo ditë. E njëjta histori është me Maqedoninë. Politika i jep mbështetje maksimale kombit dhe gjuhës maqedonase, por çdo vit botohen libra për Maqedoninë si Serbia e vjetër, se si ata e çliruan Maqedoninë në luftërat Ballkanike. Libra rreth manastireve dhe kishave serbe nga Mesjeta, dhe duket se ka shumë. Për të mos përmendur që për Kishën Serbe ne jemi plotësisht serbë, dhe duket se BOC i mbështet ata në këtë qëllim.
 4. Komisioni i Përbashkët Historik duhet të ndryshojë paksa strategjinë e tij:
 • Të njoftojë të pesë personalitetet e konfirmuara tashmë plus Delçevin si një gjeneral, të përbashkët pa shumë detaje dhe plus Gligor Prlichev për të cilin së pari ranë dakord dhe më pas pala bullgare u tërhoq.
  -Të përcaktojë dhjetë ose pesëmbëdhjetë ngjarje të tjera që janë të përgjithshme pa tekste dhe shpjegime shumë të mëdha dhe të fillojmë të festojmë së bashku. Ndoshta njëqind e pesëmbëdhjetë, por atëherë politikanët duhet të shkojnë vetëm nga një festë në një tjetër.
 • Pala bullgare të bëjë urgjentisht një listë të vendeve në librat shkollorë maqedonas që janë fyese për ta dhe t’i fshijë ato pa pritur diskutimin e përgjithshëm.
 • Të krijohet një komision i ri special që do të punojë në procedurën më të shpejtë për persekutimin dhe vrasjet e maqedonasve me vetëdije kombëtare bullgare. Sipas burimeve bullgare, 30,000 u vranë dhe 120,000 u abuzuan. Personalisht, mendoj se dikush këtu mashtron publikun bullgar. Por edhe nëse janë 1200, demokracia duhet të dalë në dritë.
 • Pala maqedonase të jetë e detyruar në të gjithë librat e historisë, pavarësisht nga botuesi shtetëror ose privat, të japë përkthimin e saktë, veçanërisht kur shkrimtarët shkruanin maqedonas ose bullgarë. Çdo falsifikim që do të sanksionohet financiarisht.
  -Historiografia maqedonase për të korrigjuar dhe dhënë emrat e vërtetë të institucioneve, për shembull Partinë Federale Popullore ???
 • Historiografia maqedonase për të kompletuar momente të rëndësishme biografike të personaliteteve të rëndësishme. Për shembull, fakti që Goce, Dame, Gjorche dhe qindra të tjerë ishin mësues të Eksarkatit Bullgar, nuk është një gjë e vogël që ne e fshehim.
 • Dhe së fundmi kam një propozim me të cilin mund ta mbyllim problemin e gjuhës. Pala maqedonase të pranojë se e gjithë ringjallja maqedonase u përpoq të krijonte një gjuhë të përbashkët me bullgarishten, por në bazë të dialekteve maqedonase inteligjenca bullgare për shkak të dritëshkurtësisë kodifikoi një gjuhë vetëm në bazë të dialekteve verilindore që hapën rrugën për separatizmin gjuhësor maqedonas dhe dialektet Shopski në Bullgari janë serbe. Se shkrimi zyrtar dhe gjuha e të gjitha organizatave maqedonase në periudhën osmane ishte gjuha bullgare dhe shkrimi që janë fakte lehtësisht të verifikueshme. Dhe që pala bullgare të pranojë se kjo është një qasje e mirë dhe të mbyllë çështjen e gjuhës.
 • 5.
 • Çështjet e infrastrukturës, pala maqedonase të japë me koncesion hekurudhën e hekurudhave bullgare me fitim shtesë të llogaritur për ta ndërtuar atë. Pala Bullgare, për të ndërtuar rrugët për pikat kufitare Klepalo e cila për njëzet vjet ka një rrugë dhe një ndërtesë kufitare dhe kalimin Crna Skala midis Delçevos dhe Kyustendilit ku rruga ishte ndërtuar por tashmë e shkatërruar.
  Pala maqedonase si një dhuratë Bullgarisë për të ndërtuar një korsi të dytë në kalimin Delçevë – Blagoevgrad ku njerëzit presin me orë të tëra në çdo festë.