SHGM dhe SPGM dënojnë sulmet me forcë të MPB-së ndaj gazetarëve në protestën për “MONSTRA”

35

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) dhe Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punëtorëve të Mediave (SPGM) dënojnë ashpër sulmin e sotëm ndaj një ekipi të Agjencisë së Informacionit të Medias (MIA) dhe një gazetari nga gazeta “Sloboden Pecat” i cili raportoi për protesta në lidhje me çështjen “Përbindësh” “.

Sipas kolegëve nga MIA, ka pasur një përpjekje për tu marrë pajisjet dhe shtytjet, gjatë së cilës kameramani është shtyrë dhe pajisjet e tij janë dëmtuar.

“Ky qëndrim ndaj gazetarëve në detyrë në terren është i papranueshëm dhe duhet të dënohet ashpër nga Ministria e Brendshme sepse dhuna ndaj gazetarëve nuk lejohet në vendet demokratike.” Mosndëshkimi për sulmet dhe punonjësit e medias mund të nxisë dhunë më serioze ndaj gazetarëve, duke rrezikuar më tej sigurinë e tyre, të drejtën e lirisë së shprehjes dhe të drejtën për të informuar qytetarët. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të ndryshohet Kodi Penal sa më shpejt të jetë e mundur në mënyrë që të mbrohen sistematikisht gazetarët dhe punonjësit e medias, “tha SHGM.

Nga ana tjetër, SPGM raporton se një gazetar nga gazeta e përditshme “Sloboden Pechat” gjithashtu u ndalua të kryejë detyrat e tij nga oficerë policie me rroba civile që e tërhoqën mënjanë, lakuan krahun, e trajtuan atë në mënyrë të vrazhdë dhe arrogante, dhe ata nuk e bënë lirojeni derisa të fshihte pamjet me pretekstin se ai kishte filmuar oficerët në fytyrë.

“SPGM e konsideron të papranueshme sjelljen e tillë të oficerëve të policisë dhe kërkon një përgjigje të mprehtë dhe efektive në gjetjen dhe ndëshkimin e oficerëve të policisë të cilët parandaluan një gazetar të shtypit të lirë të kryejë punën e tij ose të saj,” tha deklarata.

Në të njëjtën kohë, SPGM kërkon nga organet kompetente shtetërore për të gjetur dhe ndëshkuar autorët në lidhje me sulmin ndaj ekipit të MPB-së.

“SSNM proteston fuqimisht kundër incidenteve të tilla sepse një sulm ndaj gazetarëve dhe punonjësve të medias është gjithashtu një sulm ndaj lirisë së shprehjes dhe të drejtës për informacion të qytetarëve,” tha deklarata.