SHBA-ja heton mundësinë që koronavirusi filloi në një laborator kinez, jo në një treg

132

Qeveria e Shteteve të Bashkuara po shikon mundësinë që koronavirusi të ketë origjinën në një laborator kinez.

Zyrtarë të Inteligjencës dhe Sigurimit Kombëtar të SHBA-së thonë se qeveria e Shteteve të Bashkuara po shikon mundësinë që koronavirusi të ketë origjinën në një laborator kinez dhe jo në një treg, sipas burimeve të shumta të njohura me çështjen që bëjnë kujdes se është e parakohshme të nxjerrësh ndonjë përfundim, raporton CNN-ja, transmeton “Lajmi.net”.

Teoria është një nga ato të shumta që ndiqen nga hetuesit, pasi ata përpiqen të përcaktojnë origjinën e koronavirusit, që ka rezultuar në një pandemi dhe vrau qindra mija njerëz. SHBA-ja nuk beson se virusi ishte i lidhur me hulumtimin e biokarburanteve dhe zyrtarët vunë në dukje se komuniteti i inteligjencës po eksploron gjithashtu një varg teorish të tjera në lidhje me origjinën e virusit, siç do të ishte zakonisht në rastet e incidenteve të profilit të lartë, sipas një burimi i inteligjencës.

Teoria është shtyrë nga mbështetësit e presidentit, duke përfshirë disa republikanë të Kongresit, të cilët janë të etur për të shmangur kritikat për trajtimin e pandemisë nga Trump.

Një zyrtar i Inteligjencës, i njohur me analizën e qeverisë, tha se një teori që zyrtarët e Inteligjencës amerikane po hetojnë është se virusi kishte origjinën në një laborator në Wuhan, Kinë dhe u lëshua aksidentalisht në publik. Burime të tjera thanë për CNN-ne se Inteligjenca amerikane nuk ka qenë në gjendje të vërtetojë teorinë, por po përpiqet të zbulojë nëse dikush ishte infektuar në laborator përmes një aksidenti ose trajtimi të dobët të materialeve dhe mund të ketë infektuar pastaj të tjerët, transmeton “Lajmi.net”.