Restorantet e dasmave do të marrin ndihmë financiare, por ata nuk janë të kënaqur

127

Një milion euro ndihmë me ribalancin e buxhetit do t’u jepet restoranteve të dasmave. Pronarët e objekteve të tilla thonë se çdo ndihmë është e mirëseardhur, por kjo shumë është e vogël për të riparuar dëmet nga kriza koronare. Sipas vlerësimeve të tyre, për të qenë në gjendje të qëndrojnë në këmbët e tyre për rreth 150 restorante dasmash, nevojiten rreth 2.5 milion euro ndihmë. Para që do të jenë të mjaftueshme gjatë dimrit, për të mbuluar koston e energjisë elektrike të ujit, kolateralit telefonik, për të paguar interesin e kredive, qiratë.

Shumë prej tyre hezitojnë të aplikojnë për masën e subvencionit të pagave, e cila është pjesë e paketës së katërt të ndihmës.

Masa e subvencioneve për pagat e punonjësve nga tetori në dhjetor është një masë katastrofike dhe shumë nuk do të zbatohen fare sepse i detyron ata të paguajnë pagën e plotë me kontribute për dy muajt e ardhshëm janar dhe shkurt, thuhet në letrën e furnizuesve të ushqimit.

Pronat e restoranteve të dasmave janë mbyllur për më shumë se gjysmë viti, dmth me fillimin e pandemisë.

Ata i kanë bërë thirrje vazhdimisht qeverisë për të sjellë protokolle pune në mënyrë që ata të mund të organizojnë dasma, të cilat do të garantojnë mbrojtje maksimale për të ftuarit. Sipas vlerësimeve të tyre, është më mirë që shteti të bëjë një rregullore për të punuar, sesa që qytetarët të organizojnë festime në shtëpitë e tyre, siç ka ndodhur në të kaluarën, por edhe tani.