Hibridet dhe makinat elektrike tejkaluan shitjet e makinave me naftë në Evropë për herë të parë

108

Makinat elektrike dhe automjetet hibride kanë tejkaluar shitjet e makinave me naftë në Evropë për herë të parë.

Në shtator, 1.3 milion makina u regjistruan në Evropë, nga të cilat 327.800 ishin elektrike ose hibride dhe 322,400 ishin naftë. Benzina përbën 47 përqind të tregut, por kjo është një rënie nga 59 përqind në shtator 2019.

Dhjetë vjet më parë, gjysma e të gjitha makinave të shitura në Evropë ishin naftë, dhe kjo pjesë e tregut tani ka rënë në 24.8 përqind. Skandali Dieselgate ka ende një ndikim, dhe qeveritë rajonale dhe kombëtare gjithashtu kanë bërë presion ndaj blerësve dhe prodhuesve të makinave për të “pastruar” mjedisin lokal dhe për të zvogëluar emetimet globale të karbonit.

Paralelisht me rënien e shitjeve të automjeteve me naftë, ka një rritje të shitjeve të makinave elektrike dhe të elektrizuara. Analistët e Jato Dynamics raportojnë se makinat elektrike, hibridet, hibridet plug-in dhe hibridet “e butë” përbënin rreth 25.2 përqind të regjistrimeve evropiane në shtator, sipas SEEbiz.

Të dhënat tregojnë se 53 përqind e regjistrimeve në Evropë në shtator ishin hibride ose hibride “të buta”. Një total prej 69 përqind e modeleve të Ford Puma të shitura kanë teknologji të butë hibride, si dhe 59 përqind të Fiat 500-ve të regjistruara.