Nga 1 korriku i vitit të ardhshëm, roamingu në Ballkanin Perëndimor do të shfuqizohet

132

Nga 1 korriku, banorët e vendeve të Ballkanit Perëndimor duhet të flasin me njëri-tjetrin në një celular me çmime të shtëpisë. Heqja e plotë e roaming nga ajo datë u konfirmua kohët e fundit në Samitin e tretë Dixhital për Ballkanin Perëndimor, i cili u zhvillua këto ditë në Tiranë.

Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal, Majlinda Bregu, në hapjen e samitit në internet tha se me marrëveshjen historike nga Beogradi në 2019, filloi heqja fazore e roamingut, e cila do të përfundojë në 1 korrik 2021. Ajo tha gjithashtu se hapi i tretë do të ishte ulja e çmimeve të bredhjes midis vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe BE.

  • Përgatitjet për hapin e tretë tashmë kanë filluar dhe aktivitetet do të prezantohen gjatë samitit tjetër dixhital, tha Bregu.

Media serbe raporton se Marrëveshja Rajonale e Roamingut e vendeve të Ballkanit Perëndimor pritet të nënshkruhet në më pak se një muaj.
Maqedonia, Serbia, Mali i Zi dhe Bosnjë dhe Hercegovina nënshkruan një marrëveshje të tillë në 2014, pas së cilës çmimet e bredhjes janë ulur ndjeshëm deri më sot dhe duhet të ulen më tej. Shqipëria dhe Kosova gjithashtu bashkohen në marrëveshje.

  • Çmimet nuk mund të jenë më të larta se 0.19 euro, tha në një paraqitje televizive Sekretari i Shtetit në Ministrinë e Tregtisë, Turizmit dhe Telekomunikacionit Tatjana Matiç.