REL / Varheji shpreson për një sesion ndërqeveritar me Maqedoninë deri më 1 korrik, por nevojiten reforma

35

Duke iu drejtuar eurodeputetëve në fillim të debatit të sotëm mbi raportet vjetore të progresit për Ballkanin Perëndimor, Komisioneri i Zgjerimit të BE Oliver Varhei shprehu shpresën se konferenca e parë ndërqeveritare me Maqedoninë e Veriut mund të mbahej ende gjatë presidencës Portugeze të BE, dmth para 1 Korrikut . Varheji tha se Raporti mbi Urdhrin e Maqedonisë Veriore në Rrugën për në BE nga raportuesi Ilhan Kuçuk përkon me gjetjet e Komisionit Evropian (KE), njoftoi MIA nga Brukseli.

Për debatin e sotëm mbi Raportin, disa grupe parlamentare paraqitën një amendament të veçantë për raportin mbi vendin në mbështetje të qëndrimit konstruktiv të Maqedonisë Veriore dhe “kritikave të deklaratave provokuese të Sofjes”. Kjo provokoi reagime të dhunshme midis politikanëve bullgarë në Sofje dhe u bën thirrje eurodeputetëve bullgarë të mos votojnë për ndryshimin

Duke iu drejtuar eurodeputetëve në fillim të debatit të sotëm mbi raportet vjetore të progresit për Ballkanin Perëndimor, Komisioneri i Zgjerimit të BE Oliver Varhei shprehu shpresën se konferenca e parë ndërqeveritare me Maqedoninë e Veriut mund të mbahej ende gjatë presidencës Portugeze të BE, dmth para 1 Korrikut . Varhei tha se raporti mbi rendin e Maqedonisë Veriore në rrugën për në BE nga raportuesi Ilhan Kuçuk përkon me gjetjet e Komisionit Evropian (KE), njoftoi MIA nga Brukseli.

“Marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë janë një pjesë thelbësore e përparimit drejt BE, marrëveshjet dypalëshe, Marrëveshja e Prespës me Greqinë dhe Marrëveshja me Bullgarinë duhet të vazhdojnë të zbatohen në mirëbesim nga të gjitha palët.” “Unë i nxis Shkupin dhe Sofjen të dyfishojnë përpjekjet e tyre për të gjetur një zgjidhje reciprokisht të pranueshme për çështjet dypalëshe, unë inkurajoj të gjitha palët të veprojnë në mënyrë konstruktive dhe të përmbahen nga deklaratat dhe veprimet që dëmtojnë interesat e gjerë të BE,” tha Varhei.

Ai vlerësoi se, megjithatë, Maqedonia e Veriut ka ende “shumë punë” në fushën e reformave.

Një nga nënshkruesit e ndryshimit, eurodeputetja Tanja Fajon, në debatin mbi Raportin vlerësoi se “vetoja bullgare mbi negociatat me Maqedoninë e Veriut është e papërgjegjshme” dhe tha se “veprimi i njëanshëm nuk ka asnjë lidhje me kriteret për anëtarësimin në BE. “

“Bullgaria duhet të tërheqë veton e saj, sepse kriza e shkaktuar nga vetoja bullgare do të rrezikojë procesin e zgjerimit për vendet e tjera në rajon,” tha Fajon.

Raportuesi për Maqedoninë Veriore dhe autori i raportit, eurodeputeti bullgar Ilhan Kuçuk, tha para debatit se ishte e rëndësishme për Maqedoninë e Veriut dhe Bullgarinë të vazhdonin një dialog konstruktiv dhe të arrijnë një kompromis mbi Planin e Veprimit, i cili do të vlerësohet rregullisht në në bazë të Marrëveshjes së Miqësisë. dhe në këtë mënyrë “procesi evropian për Maqedoninë e Veriut mund të rifillojë” dhe BE do të mundësohet të thërrasë konferencën e parë ndërqeveritare.

“Vonesat shtesë do të rrezikojnë objektivitetin e procesit të pranimit. Ne duhet të përqendrohemi në pamjen e madhe, ne duhet të ndërtojmë ura bashkimi në vend të ndarjes së mureve,” tha Kuçuk.