Qyteti i Shkupit miratoi listën e emrave të rinj të rrugëve

41

Këshilli i Qytetit të Shkupit në seancën që përfundoi mbrëmë vonë miratoi listën e 571 emrave të rinj të rrugëve dhe zonave të tjera publike në kryeqytet. Lajmi u njoftua për herë të parë nga Kryetari i Komunës Petre Shilegov.

Seanca e Këshillit të Qytetit të Shkupit ka mbaruar. Listshtë miratuar lista e regjistrit të emrave të rrugëve në Shkup. “Meksikani, Leninova, Hekurudha … po kthehen në Shkupin tonë,” njoftoi Shilegov në Facebook.
Lista përfshin emra të personaliteteve të shquara në fushën e trashëgimisë kulturore dhe historike urbane, kombëtare dhe botërore, ngjarje më të rëndësishme në historinë maqedonase dhe botërore, emra të dhënë nga toponimet e qyteteve në vend dhe rajon dhe emra të tjerë.
Nga gjithsej 571 emra, 479 janë emra të personaliteteve të shquara, nga të cilët 79 janë emra grash, ndërsa 92 emrat e mbetur janë emra termash që tregojnë ngjarje të rëndësishme, toponime dhe terma të tjerë.

Përveç listës, u kthyen edhe emrat e rrugëve nga periudha e solidaritetit dhe ndërtimit të Shkupit të pasluftës, të cilat u hoqën me vendimet e mëparshme të Këshillit të Qytetit.

Lista përfshin emrat e heronjve kombëtarë dhe mbajtësve të tjerë të dekoratave të rëndësishme shtetërore, të famshëm dhe ngjarje të historisë botërore, emrat e kryetarëve të bashkive të Shkupit, rektorë të Universitetit të Shkupit, akademikë, burra shteti, biznesmenë, shkencëtarë, atletë, artistë dhe të tjerë.