Qeveria premton më shumë para për komunat deri në vitin 2024

47

Qeveria përsëri ka vendosur të ofrojë ndihmë financiare për komunat. Në tre vitet e ardhshme, pra deri në vitin 2024, do të dyfishojë të ardhurat që ata i marrin në bazë të tatimit të të ardhurave personale, nga qytetarët që jetojnë në komuna. Ata aktualisht marrin 3% të kësaj takse, dhe në vitin 2024 për qindja do të rritet në 6. Nga 12 milionë euro shume do të rritet në rreth 26 milionë. Baza e dytë mbi të cilën pushteti qendror vendosi të rrisë të ardhurat komunale janë paratë e TVSH -së. Edhe në këtë rast, 50 për qind më shumë para do të hyjnë në komuna deri në vitin 2024, sesa ato që kanë marrë deri më tani. Në vend të 45 milionë eurove siç ishte planifikuar këtë vit, për tre vjet shuma do të arrijë në 60 milionë euro. Autoritetet sërish premtojnë se këto para nuk do të jenë për luksin e kryetarëve të komunave.

Këto mjete nuk mund të përdoren për reprezantime, për mobilje, automjete që nuk janë thelbësore për kryerjen e funksioneve të komunës – tha Fatmir Besimi , Ministër i Financave.

Pushteti siguron që kjo shpërndarje e parave për komunat nuk është populizëm, edhe pse ndodh vetëm tre javë para zgjedhjeve lokale. Ndryshimet në Ligjin për Decentralizim, të cilat së shpejti do ti nënshtrohen procedurës parlamentare, janë punuar një kohë të gjatë dhe janë rastësi që po shpallet tani.

Është e vërtetë që përkon me fillimin e mandatit. Të gjithë ata që do të zgjidhen do të jenë në gjendje të fillojnë vërtet në fillim të janarit 2022, atëherë ligji do të hyjë në fuqi dhe ata me të vërtetë do të jenë në gjendje të hyjnë në stabilizimin e komunave – u shpreh Zoran Zaev Kryeministër.

Qeveria vendos të forcojë financiarisht komunat në një kohë kur të gjitha i kanë një borxh prej 60 milionë euro, por borxhi i tyre i përgjithshëm, së bashku me atë të ndërmarrjeve publike komunale, i kalon 120 milionë euro. Përveç faktit se për disa nga kryetarët e komunave në vitet e kaluara ka pasur disa skandale për harxhime luksoze dhe ekonomizim jo të mirë, të gjithë së bashku kanë vështirësi në realizimin e buxheteve të tyre. Gjegjësisht, ata shpenzojnë 78 për qind të asaj që ishte planifikuar, dhe mbledhin pothuajse të njëjtën sasi parash. Pushteti tashmë i ka mbuluar disa herë vrimat e keq-menaxhimit të parave nga kryetarët e komunave, me ato të buxhetit qendror.