Nga e hëna, doza e tretë e vaksinës në Maqedoni si dhe testet e shpejta të antigjenit për nxënësit

73

Nga e hëna, doza e tretë e vaksinës do të jetë në dispozicion për të gjithë qytetarët mbi moshën 60 vjeç, dhe të gjithë profesionistët e shëndetit dhe pacientët që kanë një gjendje imunokompromis, pavarësisht nga mosha. Shpallet shqyrtimi i gjendjes së përgjithshme shëndetësore të popullatës, si dhe testet e shpejta të antigjenit për nxënësit në shkollat ​​fillore dhe të mesme në vend.

Sipas informacionit të theksuar nga Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe, në konferencën e djeshme për shtyp, doza e tretë e vaksinës duhet të jetë nga prodhuesi “Pfizer”, dhe gjithashtu do të ndjekë rekomandimet për vaksinat nga prodhuesit e tjerë.

Filipçe informoi se të gjithë qytetarët që morën dozën e dytë në momentin kur do të kalojnë gjashtë muaj do të marrin një mesazh SMS që mund të telefonojnë dhe të marrin dozën e tretë të vaksinës dhe theksoi se nuk ka nevojë të shkoni jashtë vendit për dozën e tretë të vaksinës .

Ne bëjmë një rekomandim bazuar në përvojat e vendeve të tjera dhe institucioneve ndërkombëtare të cilat janë kategoritë e qytetarëve që duhet të vaksinohen. Pra, të gjithë qytetarët, pavarësisht se me cilën vaksinë janë vaksinuar fillimisht, mund të vaksinohen me dozën e tretë të vaksinës. Ka mjaft vaksina në çdo moment. Ky proces do të fillojë të hënën, sepse disa gjëra duhet të përgatiten në sistemin elektronik, shpjegoi Filipçe.

Ministri tha gjithashtu se 73 përqind e pacientëve që vdiqën nga Covid-19 kishin të paktën dy sëmundje kronike, që, sipas tij, është një fakt që kërkon një kontroll të detajuar të shëndetit të përgjithshëm të popullatës. Ai tha se shqyrtimi do të mbulojë gjendjen shëndetësore të pacientëve paraprakisht, llojin e sëmundjeve kronike, metodën e trajtimit, rregullsinë e marrjes së terapisë dhe qasjen ndaj saj, sa shpesh shfaqen për ekzaminime kontrolli.

Shfaqja, siç la të kuptohet Filipçe, do të fillojë të bëhet për nxënësit në shkollat ​​fillore dhe të mesme në vend, për të cilat metodologjia do të paraqitet në detaje. Shqyrtimi i studentëve, siç tha ai, është për faktin se ekziston një transmetim i caktuar, shumë i vogël, megjithatë, shqyrtimi do të bëhet sepse shumë shpesh fëmijët janë bartës asimptomatikë.

Ai vuri në dukje se bëhet fjalë për kryerjen e testeve të shpejta të antigjenit për Covid-19, dhe detajet e kësaj qasjeje, siç tha ai, do të thuhen në ditët në vijim, sepse, sipas ministrit, kjo kërkon një përgatitje, sa i përket pëlqimi i prindërve.

Sa i përket analizës së shifrave të Institutit të Shëndetit Publik, siç tha Filipçe, kemi një situatë epidemiologjike, e cila për momentin në pjesën e kurbës është në formën e një pllaje, që do të thotë një numër i barabartë i rasteve të reja të diagnostikuara – rreth 500 ditë më parë.

  • Nuk bën asnjë presion mbi spitalet. Numri i shtretërve falas në Klinikat e Brendshme, Klinika Infektive, si dhe në disa spitale në vend po rritet, tha ministri.

Ai shtoi se numri i ekzaminimeve në Klinikën Infektive është mjaft i barabartë, është standardi më i madh, diku rreth 50 ditë më parë.

Filipçe informoi se 100 mijë vaksina kanë mbërritur nga kompania “Pfizer” përmes sistemit Kovax, e cila, siç tha ai, ka një sasi të mjaftueshme vaksinash – rreth 250 mijë vaksina të “Pfizer”, 50,000 vaksina të “Sinovak” dhe rreth 100 vaksinat nga prodhuesi “Astra Zeneka”. Ai gjithashtu njoftoi se këto ditë Danimarka pritet të njoftojë zyrtarisht dhurimin e 250 mijë vaksinave nga prodhuesi “Johnson”, një vaksinë që ka një afat deri në vitin 2023.

Që nga 22 shtatori, me vaksinimin, për të cilin Ministria e Shëndetësisë thotë se po bëhet pa probleme në të gjitha pikat në të gjithë vendin, dhe në terren, janë vaksinuar gjithsej 778.408 qytetarë. Janë aplikuar gjithsej 1,482,287 doza vaksinash dhe 703,878 qytetarë janë rivaksinuar.

Sipas të dhënave, 55 përqind e popullsisë mbi 40 vjeç kanë marrë një dozë të vaksinës dhe 31 përqind e popullsisë mbi moshën 18 deri në 39 vjeç janë vaksinuar me të paktën një dozë të vaksinës.

Siç njoftoi Ministria e Shëndetësisë, në statistikat e djeshme të covid, 526 raste të reja të covid-19 u regjistruan nga 3,632 teste të kryera, 830 pacientë u shëruan dhe 28 vdekje u raportuan. Numri i rasteve aktive është 12.150. Numri i përgjithshëm i personave të diagnostikuar me KOVID në vendin tonë që nga fillimi i epidemisë është 188.635, 169.946 pacientë janë shëruar dhe 6539 kanë vdekur.