Qeveria ka njoftuar se sa i detyrohet Pfizer, Gamaleya dhe Kovacs për vaksinat Covid-19

17

Qeveria thekson në programin e miratuar për imunizimin e detyrueshëm për vitin 2022 se duhen edhe 15 milionë euro të tjera për shlyerjen e detyrimeve ndaj prodhuesve Pfizer, Institutit Gamaleya dhe mekanizmit Kovacs për prokurimin e vaksinave kundër Covid-19 sipas marrëveshjeve të lidhura gjatë vitin e kaluar.

Programi u miratua në seancën e qeverisë të mbajtur më 11 janar dhe hyn në fuqi ditën e djeshme. Ndryshe, buxheti parasheh 337.796.000 denarë ose rreth 5.5 milionë euro për blerjen e vaksinave kundër Covid-19 në vitin 2022, por thuhet se do të nevojiten mjete për përmbushjen e obligimeve.

“Mjetet reale të nevojshme, konform obligimeve nga kontratat aktuale për prokurimin e vaksinave kundër KOVID-19 janë 905.581.676 denarë, nga të cilat: 1. Kontrata direkte e lidhur me prodhuesin Pfizer/BioNTech 493.860.301 denarë e lidhur me prodhuesin direkt. Gamaleya (Sputnik ) 123.465.075 denarë 3. Marrëveshje e lidhur me mekanizmin COVAX 287.056.300 denarë 4. Tarifa bankare për pagesën e mekanizmit COVAX 1.200.000 denarë”, thuhet në programin për imunizimin e detyrueshëm në pjesën e financimit.

Imunizimi në Maqedoni mbështetej më së shumti në vaksinat Pfizer, pastaj përmes mekanizmit Kovacs, si dhe negociata të drejtpërdrejta me prodhuesit nga Kina dhe Rusia. Vaksina të tjera të BE-së u siguruan përmes një granti prej 70 milionë euro për Ballkanin Perëndimor, si dhe donacione të shumta nga vendet fqinje dhe vende të tjera evropiane.

Në program nuk përmenden detyrimet për furnizimin e vaksinave nga Kina, pra nëse blerja është paguar plotësisht. Komisioni Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit (KSHPK) vitin e kaluar ka hapur rastin për mënyrën se si është bërë prokurimi i vaksinave kundër Covid-19, por deri më tani nuk ka asnjë epilog.

Komisioni Kundër Korrupsionit pretendoi se kishte marrë një dokument nga Banka Kombëtare (NB) për një pagesë prej shtatë milionë e 800 mijë dollarësh përmes Stabri International nga Hong Kongu. Ministria e Shëndetësisë, nga ana tjetër, raportoi se nuk i është paguar paradhënie një personi juridik për blerjen e vaksinave kineze, por në fillim të vitit ka bërë një pagesë në emër të garancisë për të bërë rezervimin e 200 mijë dozave. të vaksinave nga prodhuesi “Sinofarm”.

https://faktor.mk/vladata-objavi-kolku-im-dolzi-na-fajzer-gamaleja-i-kovaks-za-vakcinite-protiv-kovid-19